Klasyka, która nie wychodzi z mody

Szybkowar od marki Zwieger.
Choć mówi się, że pośpiech jest złym doradcą i nie zawsze idzie w parze z jakością, to w przypadku tych naczyń jest zupełnie na odwrót – mowa o szybkowarach!

To garnki dla wszystkich zapracowanych – mających niewiele czasu na przygotowanie posiłku – oraz dla miłośników zdrowego i aromatycznego jedzenia. Czym dokładnie jest szybkowar i dlaczego warto go mieć? Poznajcie jego zalety.

Moda na domowe gotowanie i przyrządzanie nawet najbardziej wymyślnych dań ciągle trwa. Ale co zrobić, kiedy – na co dzień – nie mamy zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni, a ten, który udało się nam wygospodarować, wolimy spędzić z rodziną czy przyjaciółmi? Z pomocą przychodzi szybkowar, który zdecydowanie skraca czas przygotowania posiłków, a na dodatek wpływa pozytywnie na smak i aromat potraw. Jak to możliwe? Przeczytajcie sami.

Klasyka zawsze w modzie
Pomimo że szybkowar nie jest wcale nowym wynalazkiem – wszak pamięta czasy naszych babć – zyskuje dziś na popularności. Urządzenie, teraz wyglądające nieco inaczej i udoskonalone technologicznie, wraca do kuchni. Wszystko dlatego że jest praktyczne i gwarantuje wyjątkowy smak przyrządzanych w nim potraw.

- Szybkowar to bardzo szczelne naczynie. Podczas gotowania dochodzi w nim do wzrostu ciśnienia. Dzięki temu potrawy przyrządzane są znacznie szybciej niż w innych naczyniach. To oznacza oszczędność czasu i energii kuchenki nawet do 50% – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.

Garnki ciśnieniowe zwykle wykonane są z aluminium lub stali nierdzewnej. Różnią się one między sobą nie tylko materiałem, z którego zostały zrobione, ale także pojemnością oraz funkcjonalnością. Lepszej jakości szybkowary w pokrywie mają wbudowany mechanizm regulujący wylot pary, który zabezpiecza także przed wytworzeniem się nadmiernego ciśnienia.

Gotowanie z zasadami
Szybkowar ma dużo zalet, żeby jednak wykorzystać je w pełni, należy wcześniej zapoznać się z instrukcją jego obsługi. Nie jest ona skomplikowana, jednak jej opanowanie okazuje się kluczowe, by prawidłowo i bezpiecznie używać tego garnka.

Na przykład składniki, które umieszczamy w szybkowarze, powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Ważne jest, żeby naczynie było szczelnie zamknięte, bo to pozwoli utrzymać jednakową temperaturę podczas gotowania.

W trakcie przygotowywania potrawy wewnątrz garnka wzrasta ciśnienie. Kiedy osiągnie już maksymalną wartość, z gwizdka umieszczonego na pokrywie zaczyna ulatniać się nadmiar pary wodnej. I właśnie od tego momentu odmierzamy czas niezbędny do ugotowania posiłku. Na końcu odbezpieczamy gwizdek, co sprawia, że cała para wydostaje się z garnka na zewnątrz. Po tej czynności możemy bezpiecznie otworzyć pokrywę i podać danie.

- Warto pamiętać, żeby nie otwierać pokrywy szybkowaru od razu po ugotowaniu potrawy. Jest tam zbyt duże ciśnienie, które może grozić poparzeniem. Najpierw trzeba uchylić zawór, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru pary wodnej w urządzeniu. Ciśnienie możemy obniżyć także przez schłodzenie naczynia na przykład pod zimną wodą – radzi ekspert marki Zwieger.

Kuchenne pendolino
W szybkowarze przygotujemy praktycznie wszystkie te dania, do których używamy zwykłych garnków i które pochłaniają sporo czasu. To w nim ugotujemy rosół w pół godziny, ziemniaki w pięć minut, a fasolę w dwadzieścia.

- Oczywiście warto też pamiętać, że potrawy robione w szybkowarze muszą należeć do kategorii jednogarnkowych, czyli takich, których końcową wersję przyrządzamy podczas jednego gotowania. Dlatego naczynie idealnie nadaje się do fasoli, gulaszu, bigosu czy kapusty – potraw zazwyczaj bardzo czasochłonnych. Szybkie gotowanie pozwala zachować naturalny smak dań oraz ich wartości odżywcze, a wszystko przez to, że produkty nie są poddawane długiej obróbce termicznej  – mówi Grzegorz Kozieł.

Jeśli będziemy chcieli przygotować dania typowe dla kuchni gruzińskiej czy indyjskiej – które słyną z łączenia ze sobą wszystkich składników – to szybkowar będzie także doskonałym rozwiązaniem. Dlaczego? Bo gwarantuje zachowanie smaku każdego produktu wykorzystanego podczas gotowania, co dla wielu potraw ma kluczowe znaczenie.

Cała prawda o szybkowarze
Garnki termiczne – jak chyba wszystkie produkty – mają swoje zalety i wady. Bez dwóch zdań ich największym plusem jest szybkość przyrządzania dań, która wpływa również na oszczędność energii. Produkty gotowane w szybkowarach mają znacznie więcej witamin niż te robione w tradycyjnych garnkach, dzięki czemu jemy zdrowiej. Garnki ciśnieniowe sprawiają, że potrawy wyglądają estetyczniej, smakują lepiej i są bardziej aromatyczne niż te przygotowane w innych naczyniach.

Niestety szybkowary mają także swoje wady, choć jest ich znacznie mniej niż zalet. Przede wszystkim są cięższe niż tradycyjne garnki. Wymagają też specyficznej obsługi. Zbyt szybkie otwarcie urządzenia może grozić poparzeniem. Szczelne zamknięcie uniemożliwia dołożenie dodatkowych produktów oraz doprawianie w trakcie gotowania.

Jeśli szukamy nowych rozwiązań w kuchni, szybkowar może okazać się doskonałym wyborem. Pod względem szybkości i jakości nie ma sobie równych. A co najważniejsze, zachwyci nie tylko zapracowanych, ale też wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.  

Fot. Zwieger
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat