Kontrowersyjne smaki polskiej kuchni
Kuchnia polska jest pyszna, aromatyczna i bogata w różne smaki. Zajadamy się bigosem, rozpływamy nad zupami, a pierogi są naszą dumą narodową, którą uwielbiamy chwalić się na całym świecie.
Znaczna większość dań kuchni polskiej jest uwielbiana i zachwalana za granicą. Jednak cześć z nich może wydawać się kontrowersyjna i na pewno nie przypadnie do gustu każdemu. Niektóre potrawy kuchni polskiej mogą wzbudzać obrzydzenie nie tylko pośród obcokrajowców, ale również miłosników polskich dań. Niektórzy na samą myśl o nich dostają gęsiej skórki. O jakich "przysmakach" mowa?
- Flaki - to gęsta, pikantna i aromatyczna zupa, z dodatkiem oczyszczonych i cienko pokrojonych fragmentów żołądków wołowych lub wieprzowych. To tradycyjna i sycąca zupa podawana na różne, nierzadko specjalne okazje.
- Tatar - potrawa, a właściwie przystawka, przyrządzana jest z surowego, skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego z dodatkiem oleju, soli i pieprzu oraz świeżych żółtek jaj i cebuli. Tatar przeważnie serwowany jest z grzybami marynowanymi, ogórkami (kiszone lub konserwowe) lub sardynkami w oleju i i chlebem.
- Kaszanka - to tradycyjny polski wyrób z kaszy i krwi z dodatkiem zmielonych podrobów: wątroby, płuc, ozorów, skórek wieprzowych i tłuszczu. Kaszanka ma tylu samo przeciwników, jak i wielbicieli.
- Salceson - to znany w kuchni polskiej wyrób podrobowy, który powstaje z: mięsa golonki tylnej, policzków i ogonów wieprzowych, z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Dla niektórych jest pysznym, swojskim przysmakiem, podczas gdy inni nie są w stanie go przełknąć.
- Ogórki kiszone - wielu obcokrajowcom może zrobić się słabo na myśl o kiszonych ogórkach. W naszym kraju z całą pewnością nie ma rodaka, który nie spróbował i nie polubił by tego rodzaju ogórków. Kiszonki to bogactwo wielu cennych składników, witamin i minerałów. Korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wzmacniają odporność. Warto włączyć je do swojej diety, chociaż pierwszy kontakt z tym przysmakiem może być traumatyczny.
- Czernina - inaczej nazywana czarną polewką, to jedna z najstarszych polskich zup, która od lat budzi skrajne emocje, awet pośród Polaków. Czernina to słodko kwaśna zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. To właśnie dodatek tego ostatniego może wzbudzać niechęć.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com