Rzodkiewka jest jedną z nich. To warzywo - o czym nie każdy wie - ma bardzo mało kalorii, a jednocześnie sporo ważnych i wartościowych dla organizmu minerałów oraz witamin. Rzodkiewka jest polecana nie tylko podczas diety odchudzającej, ale także przy kuracji wzmacniającej włosy i paznokcie, a także przy problemami z trądzikiem. Co ciekawe, to niepozorne warzywo jest także naturalnym antybiotykiem! Dodatkowo idealnie sprawdzi się podczas kłopotów z układem pokarmowym. Potrafi bardzo dobrze wspomagać pracę wątroby, a także działa żółciotrwórczo i żółciopędnie. Należy jednak pamiętać, że jeśli są jakieś zalety to i na pewno są wady. Na rzodkiewki powinny uważać przede wszystkim osoby, które cierpią na choroby trzustki, a także zespół jelita drażliwego. Jedynie w ograniczonych ilościach mogą je spożywać osoby, które chorują na kamicę fosforanową.
Natomiast, jeśli cierpisz na uporczywy kaszel koniecznie zjedz rzodkiewkę, ma ona bowiem działanie wykrztuśnie.
Skąd pochodzi rzodkiewka?
Zapewne wielu z Was zastanawia się nad tym jakie jest pochodzenie tego chrupiącego warzywa. Otóż rzodkiewka jest... krewną brukselki, kalafiora, a także brokułów! Zaskakujące prawda? Historia dokładnego wyhodowania rzodkiewki nie jest dokładnie znana, ale prawdopodobnie jej początek sięga średniowiecznej Europy.
Rzodkiewki w Polsce są dostępne w sprzedaży przez cały rok, jednak te najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze są oczywiście w sezonie wiosenno-letnim. Jeśli natomiast masz ochotę cieszyć się wybornym smakiem także w zimie to zachęcamy do uprawy rzodkiewki na parapecie w doniczce. Mamy bardzo dużo odmian rzodkiewek, które różnią się zarówno wielkością, kształtem, kolorem, stopniem ostrości. Te najpopularniejsze to rzodkiewki czerwone, są też białe, a nawet czarne. Bez względu na wielkość i kształt właściwości odżywcze mają identyczne.
Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com