Paella z kurczakiem i chorizo, która przywodzi na myśl wizytę w Walencji czy La spanakopita, którą zajadamy się na greckich wyspach? W te wakacje nasze ulubione potrawy – są w zasięgu ręki! Mateusz Gessler wraz z siecią Centrów Handlowych Pasaż Tesco zabierają nas w niezwykłą kulinarną podróż!
Wielkimi krokami zbliża się czas, kiedy zaczynamy zastanawiać się, gdzie wyjechać na długo wyczekiwany urlop. Te wakacje będą co prawda inne, ze względu na otaczającą nas rzeczywistość, ale inne nie oznacza przecież gorsze!
Pasaże Tesco już dziś pragną zabrać Was w PODRÓŻ KULINARNĄ z Mateuszem Gesslerem, który dzięki wieloletniej współpracy z Pasażami najlepiej zna gusta Klientów centrów handlowych. I właśnie z myślą o nich stworzył cztery autorskie przepisy na dania z kuchni greckiej, francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Podróżując po różnych zakątkach świata, można je poznawać na rozmaite sposoby – poprzez podziwianie zabytków oraz zwiedzanie muzeów i galerii, ale także, a może nawet przede wszystkim, dzięki potrawom lokalnej kuchni. Z tego powodu Pasaże Tesco podpowiadają, jak tego lata „ugryźć” Europę!
Nasza kulinarna wyprawa rozpoczyna się we Francji… a jeśli Francja to jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie – słynące z niekończących się pól lawendy, gajów oliwnych i Kanionu Verdon. Prowansja, bo o niej mowa, może stać się znacznie bliższa dzięki przywołaniu jej tradycyjnych smaków, Pasaże Tesco proponują przepis na „Pomidory faszerowane po prowansalsku”.
Kolejnym krajem na mapie kulinarnej Europy jest Grecja. Świeże warzywa i owoce, aromatyczne zioła, ryby i owoce morza – grecka kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Stąd też przepis na: „La spanakopita”, czyli „ciasto szpinakowe”. Greckie, pikantne ciasto ze szpinakiem i serem feta.
Następnym przystankiem kulinarnej wyprawy jest… Hiszpania. A kiedy myślimy Hiszpania – myślimy Paella. „Paella z kurczakiem i chorizo” to pomysł na rodzinny obiad w hiszpańskim stylu dla całej rodziny. Wywodząca się z Walencji potrawa to danie niebanalne, oryginalne, sycące i po prostu przepyszne.
Pora na ostatni przystanek Kulinarnej podróży z Pasażami Tesco, czyli Włochy. „Ossobuco alla milanese” to jedno z najbardziej uznanych dań szeroko rozumianej kuchni włoskiej. Ossobuco znaczy „kość z dziurką”. W rzeczonej dziurce zaś jest szpik, czyli istota całego dania.
Fot. Platinium Cast
Informacja prasowa