Nazywana jest szafranem indyjskim. Marco Polo zanotował w czasie swej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa "barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania". Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Suszone kłącza kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
W domu natomiast nie powinno zabraknąć kurkumy od firmy Kamis, która to idealnie nadaje się do przyprawiania sosów, potraw z drobiu, zup kremowych i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.
Ale to nie koniec. Kurkuma odpowiada nie tyko za doznania smakowe, ale jest również bardzo zdrowa. Substancje w niej zawarte mają działanie przeciwwirusowe oraz, przeciwbakteryjne. W przyszłości ma być ona wykorzystywana do leczenia różnych ciężkich chorób takich jak cukrzyca czy choroba Alzheimera.
Fot. Kamis
IP