Chociaż te letnie owoce kojarzą się nam przede wszystkim ze smakowitymi deserami, posiadają wiele właściwości, które skutecznie zwalczają infekcje i poprawiają pracę układu pokarmowego. Krótki sezon na truskawki trwa w najlepsze. Chociaż susza przyczyniła się do dość wysokich cen owoców, warto wykorzystać najbliższe tygodnie i zadbać o to, by truskawki zagościły w naszych kuchniach. Skąd pochodzą te czerwone owoce, które podbiły serca i kubki smakowe ludzi na całym świecie?
Od poziomek do truskawek
Za ich powstanie odpowiedzialny jest najprawdopodobniej francuski botanik, który w XVII wieku skrzyżował ze sobą dwie odmiany poziomek (wirginijską oraz chilijską). Ze względu na wysoką cenę truskawki początkowo jadano przede wszystkim na dworach królewskich i w bogatych domach arystokracji. W miarę upływu czasu i kolejnych dekad przestały być jednak towarem luksusowym i zyskały na powszechnej popularności. Dziś trudno już wyobrazić sobie lato bez tych drobnych, słodkich owoców.
Desery rozkosznie truskawkowe
Koktajle, ciasta, konfitury, kompoty, torty, lody – czerwone owoce lata sprawdzą się niemal w każdym deserze. Propozycji wykorzystania truskawek w kuchni jest mnóstwo, warto więc pokusić się o niesztampowe i ciekawe podejście do jednego z najbardziej wyczekiwanych letnich owoców. Pyszne drożdżówki z kruszonką i truskawkami będą świetną propozycją na dobry początek słonecznego dnia. Inną smakowitą, poranną propozycją może być smoothie na bazie jogurtu i truskawek z nasionami chia. Z kolei truskawki serwowane z musem z białej czekolady świetnie sprawdzą się jako pożywny i zdrowy deser. Te i wiele więcej przepisów znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix® . Wystarczy znaleźć inspirację dla siebie, a następnie wypróbować wybraną recepturę i przygotować przepyszny truskawkowy deser.
Właściwości zdrowotne truskawek
Te drobne, czerwone owoce to jednak dużo więcej niż przepyszne desery o naturalnie słodkim smaku. Dzięki swoim właściwościom, truskawki korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz układ moczowy. Co więcej, przyczyniają się do leczenia bólu gardła oraz chrypki. Truskawki zawierają wiele witamin (przede wszystkim witaminę C), dlatego bardzo często polecane są osobom cierpiącym na anemię oraz niedobór witamin. Europejscy naukowcy wskazują również, że truskawki mogą chronić nasz żołądek przed negatywnym działaniem alkoholu. Z kolei zawarty w owocach kwas elagowy zapobiega przemianie nowotworowej komórek i przeciwdziała różnego rodzaju substancjom rakotwórczym.
Fot. 123rf
Informacja prasowa