Letnia kolacja przy grillu

Kolacja z produktami WSP „Społem”
Ostatnie chwile wakacji, możemy wykorzystać na spędzaniu czasu z rodziną lub znajomymi przy ogrodowym stole. Sierpniowa aura pozwoli nam na pożegnanie lata w towarzystwie rozpalonego grilla lub ogniska. Wspólnie z bliskimi przygotujmy pyszne przekąski i postarajmy się zapamiętać te momenty na długo. Smaku naszym potrawom dodadzą sosy WSP „Społem”, dzięki którym zarówno mięso, jak i warzywa będą bardziej wyraziste.

Klasyka na ruszt
Grillowanie stało się ulubionym sposobem Polaków na korzystanie z pięknej pogody i wolnych dni. Wakacje powoli dobiegają końca, więc okazji do takich spotkań jest coraz mniej, dlatego warto wykorzystać ostatnie, ciepłe popołudnia, spędzając je z bliskimi i doskonałym jedzeniem.  Każdy, kto ceni dania z grilla, wie, że odpowiednia marynata sprawi, że mięso stanie się kruche i soczyste, a przyprawy oraz dipy nadadzą mu wyjątkowego smaku. Warto więc dzień przed spotkaniem zamarynować  to, co zamierzamy położyć na ruszt, w odpowiednich sosach i innych dodatkach. Zwłaszcza, że takie przygotowanie potraw chroni je także przed nadmiernym przypaleniem.

Do karkówki lub kurczaka świetnie sprawdzi się mieszanka oleju, 4 łyżek Ketchupu Kieleckiego Łagodnego, 2,5 łyżki Musztardy Grillowej, 1 łyżkę miodu, ząbka czosnku oraz klasycznej przyprawy do grilla. Tak przygotowane mięso po kilkunastu godzinach będzie gotowe do wrzucenia na gorący ruszt.

Nieoczywiste kulinarne połączenia
Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, warto przygotować różnorodne dressingi, na przykład inspirowane kuchnią orientalną. Łączenie pikantnych i ziołowych smaków ze słodkimi oraz kwaśnymi umożliwia odkrywanie kulinariów z różnych zakątków świata. Dla miłośników ostrych potraw w stylu meksykańskim, doskonałym sosem do marynowania będzie mieszanka Chrzanu Luksusowego, z Musztardy Kielecką ostrą, miodu, przyprawy do grilla oraz papryki w proszku. Natomiast egzotyczny kurczak może zachwycić gości i przenieść ich w kulinarną podróż do Azji. Wystarczy zamarynować udka w sosie sojowo-musztardowym, używając 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek Musztardy Kieleckiej Sarepskiej, łyżkę miodu, soku z połówki cytryny, garści sezamu oraz imbiru.

Wege przekąski dla każdego
Jeśli nie przepadasz za mięsem lub jesteś wegetarianinem, warto przygotować na grillową ucztę  warzywa. Ich zamarynowanie jest proste: wymieszaj sok z limonki z Majonezem Kieleckim i dodaj zioła prowansalskie, aby stworzyć wyjątkowy dodatek do cukinii, pomidorów, papryki, pieczarek  i bakłażana. Pokrojone w kostkę składniki można nabić na patyczki, tworząc smakowite szaszłyki. Na gorący ruszt warto również wrzucić kawałki warzyw w plasterkach lub słupkach. Do ich przygotowania wystarczą oliwa z oliwek, oregano, sok z cytryny, tymianek oraz sól i pieprz.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat