Mąka orkiszowa pełnoziarnista. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Dlaczego warto włączyć mąkę orkiszową pełnoziarnistą do swojej diety?
Polacy uwielbiają produkty mączne: kluski, placki, ciasteczka, makarony, aż wreszcie chleby i ciasta, zwłaszcza drożdżowe. Niestety, zazwyczaj tego typu produkty i wypieki przygotowujemy z mąki pszennej, która króluje w polskiej kuchni. Warto jak najszybciej zamienić mąkę pszenną na mąkę orkiszową, najlepiej pełnoziarnistą. Sprawdź jakie korzyści dla zdrowia to przyniesie.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista właściwości

Orkisz to prastare zboże doceniane już przez starożytnych. Ma tak wiele prozdrowotnych właściwości, że św. Hildegarda, średniowieczna mistyczka i wizjonerka, uznała je za jeden z trzech produktów spożywczych najlepszych dla człowieka. Stwierdziła nawet, że orkisz jest dla dorosłego tym, czym dla dziecka jest mleko matki. Sugerowała, że to „cudowne” zboże powinno stać się składnikiem każdego posiłku, chociażby jako dodatek. Nie bez przyczyny orkisz znalazł się w centrum uwagi mniszki. Ziarno orkiszu zawiera bowiem wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, a także: białko, fosfor, potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, cynk i krzem. To również źródło błonnika i cennych kwasów tłuszczowych. Niezwykle ważnym składnikiem orkiszu jest rodanid. Naukowcy twierdzą, że działa jak naturalny antybiotyk, poprawia odporność, a ponadto ma działanie przeciwnowotworowe. Taka zawartość składników odżywczych przekłada się na liczne właściwości prozdrowotne. Orkisz dobrze działa na żołądek, stymuluje układ odpornościowy, wzmacnia układ krwionośny, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga budowę tkanki mięśniowej, a ponadto poprawia nastrój. Warto więc sięgać po różnego rodzaju produkty orkiszowe, które możesz znaleźć tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000

W sklepach możemy kupić mąkę orkiszową białą i pełnoziarnistą. Numery na opakowaniach oznaczają stopień zmielenia ziaren i ich oczyszczenia. Mąki razowe oznaczone są wyższymi numerami (2000, 1800). Wytwarza się je z całych ziaren, dzięki czemu zawierają znacznie więcej substancji odżywczych niż białe mąki. Wybierając wyższe typy, sięgasz więc po całe bogactwo witamin i mikro- oraz makroelementów. Niższe typy mąk orkiszowych np.650 lub 405 mają nieco mniej składników odżywczych niż mąka orkiszowa pełnoziarnista, ale za to więcej niż mąka pszenna pełnoziarnista. Niezależnie do tego jaki typ mąki kupujesz, musisz zwrócić uwagę na odmianę orkiszu. Niestety w sklepach często sprzedaje się mąkę orkiszową z domieszką pszenicy. Wybieraj szlachetne, pradawne odmiany: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Trudno znaleźć je w sklepach stacjonarnych, ale za to możesz kupić je w Internecie, na stronie: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Maki-orkiszowe/127.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista do czego?

Mąka pełnoziarnista nadaje się do pieczenia chleba zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach. Należy jednak pamiętać, że mąka pełnoziarnista jest cięższa niż biała, a zatem organizm musi włożyć więcej wysiłku w jej strawienie. Warto więc mieszać mąkę orkiszową pełnoziarnistą z niższymi typami. Wówczas wypieki są lżejsze, a wciąż zawierają dużo składników odżywczych. Mąka pełnoziarnista nadaje się również do robienia makaronu lub spodów na tarty.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista przepisy

Z roku na rok dieta orkiszowa staje się coraz bardziej popularna, więc w Internecie można znaleźć już wiele przepisów z wykorzystaniem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Oprócz chlebów i makaronów przyrządzisz z niej chociażby cebularze. Kolejna propozycja to pełnoziarniste bułeczki. Mąka orkiszowa 2000 często używana jest do wypieku chleba. Możesz urozmaicać jego smak, dodając żurawinę, cebulkę prażoną, pestki dyni czy słonecznika.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista cena

Mąka orkiszowa z pradawnych odmian jest droższa niż zwykła mąka pszenna, ale decydując się na taki zakup, tak naprawdę inwestujesz w swoje zdrowie. Ponadto w sklepach internetowych często można trafić na atrakcyjne promocje. Warto też pomyśleć o zakupie kilku kilogramów mąki na zapas. Cena za kilogram przy zamówieniu opakowań pięcio- czy ponad dwudziestokilowych jest zazwyczaj zdecydowanie niższa niż przy zakupie jednego kilograma.

Pełnoziarnista mąka orkiszowa to źródło cennych składników odżywczych, które działają korzystnie na cały organizm. Przygotowując posiłki z takiej mąki, nie tylko na długo zaspakajasz głód, ale też dbasz o zdrowie.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat