Marka Somat promuje zdrowe nawyki żywieniowe

Webinar z Katarzyną Bosacką w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa?”, skierowanej do rodzinnych domów dziecka.
Przemyślane zakupy i zdrowe gotowanie to podstawa wartościowego odżywiania. Wie o tym Katarzyna Bosacka, która od lat realizuje telewizyjne programy, promujące odpowiednio zbilansowaną dietę. I to właśnie ta znana specjalistka poprowadziła webinar dla rodzinnych domów dziecka, poświęcony zasadom właściwego przygotowania codziennych posiłków.

Spotkanie online odbyło się w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa”, skierowanej do rodzinnych domów dziecka, która jest realizowana przez markę Somat we współpracy z fundacją Polki Mogą Wszystko. Celem programu jest promowanie zasad zdrowego żywienia i wspieranie opiekunów w ich realizacji, jak również zachęcenie do wspólnego gotowania i spędzania czasu razem.  

W 702 rodzinnych domach dziecka w Polsce, przebywa ponad 4500 dzieci. W placówkach tego typu  mają one szansę, by czuć się jak w domu: budować więzi z opiekunami i rodzeństwem, uczestniczyć w codziennych obowiązkach, również w przygotowywaniu posiłków. I uczyć się przez to zdrowego odżywania. Robienie odpowiednich zakupów i gotowanie wartościowych potraw, to dla nich zdobywanie cennych umiejętności, które będą mogły wykorzystać w dorosłym życiu.

Jak kupować i gotować, żeby nie zwariować?
Zdrowe odżywanie zaczyna się od kupna zdrowych produktów. Dlatego w pierwszej części spotkania online, Katarzyna Bosacka radziła rodzicom zastępczym, jak robić zakupy spożywcze dla całej  rodziny. Uczuliła, aby – zanim wrzucimy produkt do koszyka, zwrócić uwagę na jego opakowanie. Warto dokładnie przeczytać skład tego produktu, nawet jeśli jest napisany drobnym drukiem. W  tym składzie często bowiem kryją się tajemnice, których nie widać na pierwszy rzut oka: składniki niekorzystnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza dzieci. Należą do nich m.in. konserwanty, barwniki i różne polepszacze smaku. Na warsztat poszły m.in.: pasztet, ketchup, syropy i napoje.  

Ekspertka poruszyła też gorący temat cukru w napojach i innych w produktach spożywczych, zwłaszcza dla dzieci. Czy rzeczywiście wszystko musi być aż tak słodkie? Pokazała, czym można zastąpić słodycze oraz inne, przesłodzone produkty. Padło też pytanie: co jeszcze warto sprawdzać podczas zakupów w sklepie? Oczywiście datę ważności – zaznaczyła Katarzyna Bosacka.  – I sposób przechowywania produktów w sklepie: w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim miejscu, np. za szybą czy w opakowaniu.  

Po zrobieniu „zdrowych” zakupów trzeba przyrządzić z nich zdrowy posiłek. Temu poświęcona była druga część webinaru, zatytułowana: jak gotować, żeby nie zwariować? Wraz z rodzinnymi domami dziecka, Katarzyna Bosacka zastanawiała się, czy lepiej gotować wykwitnie i wymyślnie, czy raczej prosto i sezonowo? Czy zupa to już „przeżytek”, czy może danie pożywne i wartościowe? Czy potrawy powinny zawierać mięso – jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości? Dużo emocji wzbudził temat, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Ekspertka podała sposoby, które – zdaniem rodziców zastępczych, mają szansę się sprawdzić.  

Kto pozmywa? Somat
W rodzinnych domach dziecka nie lada wyzwaniem jest również zmywanie. Szacuje się, że w jednym takim domu codziennie zmywa się ok. 200 naczyń, co daje rocznie 73 000 sztuk! Dlatego, aby ulżyć domowemu budżetowi, marka Somat w ramach projektu przekaże roczne zapasy tabletek i kapsułek do zmywarki placówkom, które zadeklarują taką potrzebę. 20 najbardziej potrzebujących placówek otrzyma zmywarki wolnostojące, ufundowane przez markę Samsung. Aby podkreślić, jak ważne jest wspólne spędzanie czasu, rodziny otrzymają również gry „Kto pozmywa?” ze specjalnej, limitowanej edycji, przygotowanej we współpracy z wydawnictwem Granna.

Ponadto, dla rodzin uczestniczących w programie, w grudniu zostaną zorganizowane warsztaty gotowania ze znanym szefem kuchni. Przewidziano także skorelowany ze świętami Bożego Narodzenia konkurs, w ramach którego uczestnicy będą przygotowywać ozdoby świąteczne. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody. Projekt jest realizowany w okresie wrzesień-grudzień 2021.

Fot. Anna Powierża
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat