Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

W jaki sposób kucharze wykorzystują urządzenie Thermomix® w profesjonalnej kuchni?
Są odpowiedzialni za całość organizacji działań w kuchni, regularnie opracowywują karty dań, przydzielają pozostałym pracownikom różne obowiązki, koordynują zaopatrzenie i dobierają jakościowe produkty - Szefowie Kuchni. 20 października społeczność kucharska i goście obchodzą Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.

Jakie były początki Dnia Szefa Kuchni?
Inicjatorem Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni był Bill Gallagher. Wszystko rozpoczęło się w 2004 roku, kiedy to ówczesny prezydent Światowego Związku Stowarzyszeń Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies - WACS) zaczął szerzyć na dużą skalę wiedzę o tym zawodzie. Wydarzenie od tego czasu ma wymiar nie tylko edukacyjny, ale też prospołeczny. Przypomina jego przedstawicielom, że ich obowiązkiem jest zaspokajanie kulinarnych potrzeb klientów, ale też przekazywanie swojej wiedzy i kunsztu młodszym pokoleniom. Równie ważnym elementem tej kultury jest promowanie zdrowego odżywiania i produktów wysokiej jakości oraz wzmacnianie kultury kulinarnej w kontekście społecznym.

Urządzenie Thermomix® w profesjonalnej kuchni
Urządzenie Thermomix® zostało stworzone z myślą o usprawnianiu procesu przygotowania posiłków w domu. Bardzo szybko zyskało uznanie wśród profesjonalnych kucharzy i szefów kuchni stając się niezastąpionym pomocnikiem w profesjonalnej gastronomii. Już od 50-ciu lat pomaga, usprawnia i skraca czas pracy nad najbardziej wyrafinowanymi daniami restauracyjnymi, ponadto jest używane do niezliczonej ilości receptur i procesów.

Już w pierwszych latach od wejścia urządzenia na rynek, jego producent - firma Vorwerk zaczęła współpracować z szefami w całej Francji. Dostarczali oni m.in. przepisy do książek kucharskich wydawanych przez firmę. Z biegiem lat popularność sprzętu rosła. Osoby związane z restauracjami prędko zaczęły dostrzegać mnogość zastosowań, które pomagały urzeczywistniać ich autorskie, kreatywne pomysły.

“Od 25 lat jestem wielkim fanem urządzenia Thermomix® – używałem go do niezliczonej ilości receptur i dań, nie mogło go zabraknąć w żadnej restauracji, którą prowadziłem lub pomagałem otwierać. Moim zdaniem, po pierwsze Thermomix jest prosty w obsłudze i bardzo czytelny dla każdego. Po drugie mocne obroty i świetnej jakości noże pozwalają uzyskać najlepszy efekt, jeśli chodzi o strukturę finalną poszczególnych elementów dania. Po trzecie wbudowana waga jest super aspektem – bardzo nam to przyspiesza pracę w kuchni, gdzie czynnik czasu gra kluczową rolę.” - Dariusz Barański, Szef Kuchni w restauracjach Warszawska i Szóstka

Od lat również  Vorwerk Polska i środowisko szefów kuchni współpracuje, inspiruje się wzajemnie, dostarcza rozwiązań, wspiera i czerpie ogrom satysfakcji z kolejnych smakowitych momentów powstałych w tej kooperacji. Szefowie kuchni są obecni podczas testowania i wprowadzania na rynek kolejnych modeli urządzenia oraz akcesoriów Thermomix®, ale również dostarczają przepisów oraz cennych wskazówek, z których można czerpać, na platformie z przepisami Cookidoo®.

Mnogość plusów i ogrom możliwości
Należy pamiętać, że gastronomia restauracyjna rządzi się zupełnie innymi prawami niż kameralne gotowanie w domowej przestrzeni. Przede wszystkim zespół kucharzy nie przygotowuje 2-4 porcji potrawy, a często ma ich do stworzenia nawet kilkanaście. Kucharze podczas korzystania z urządzenia  Thermomix® zyskują np. to, że nie muszą już ciągle monitorować czynności takich jak np. mieszanie czy kontrola temperatury. Urządzenie robi to automatycznie za nich. To pomocnik, którego można spuścić z oka i mieć pewność, że nie zawiedzie. Automatyzacja to jedna z wielu funkcji, którą cenią sobie szefowie w restauracjach. Doceniają również możliwość podtrzymywania odpowiedniej temperatury, czy opcję nadawania konkretnym daniom odpowiedniej puszystości. Precyzja urządzenia zapewnia recepturom pożądaną, gładką i napowietrzoną strukturę bez ryzyka przypalenia. Sprawdza się to w technikach przygotowania jedwabistych sosów, zup kremów czy puree. Jeszcze jednym niewątpliwym plusem jest powtarzalność efektów i praca na pełnych obrotach, często całymi dniami, bez chwili przerwy. Dzięki urządzeniom Thermomix® szefowie są w stanie każdorazowo odtwarzać te same potrawy z niebywałą precyzją, utrzymując ten sam, wysoki poziom.

Fot. VORWERK POLSKA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat