Miętowy zawrót głowy

Mięta dobra na wszystko!
Każdy z nas zna jej charakterystyczny zapach i smak.

Mięta jako roślina jest znana i wykorzystywana od tysięcy lat. Lista jej leczniczych właściwości jest bardzo długa. A skąd się wzięła nazwa? Jej nazwa pochodzi z greckiej legendy, w której nimfa Minthe, przyciągnęła uwagę Hadesa. Persefona – zazdrosna żona Hadesa, zaatakowała Minthę, próbując zadeptać ją na śmierć. Wtedy Hades zamienił ją w zioło, które już zawsze było dla niego święte.

Wiele odmian
Liście kilku gatunków mięty (istnieje ich ponad 40), wykorzystuje się w kuchni (Mentha spicata lub Mentha crispa). Mięta polej (Mentha pulegium) jest również stosowana w kuchni, a mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest uprawiana głównie ze względu na olej. W uprawie istnieje wiele odmian, każda ma swój charakterystyczny bukiet i smak, jednak tutaj opiszemy tylko trzy z nich - te wymienione powyżej. Liście mięty pieprzowej (Mentha piperita) i mięty kłosowej (Mentha spicata) są ciemnozielone, długie, spiczaste i marszczone.

Mięta dobra na wszystko
W medycynie ludowej liście mięty pieprzowej oraz olejek miętowy stosowało się w bólach żołądka, zaburzeniach trawienia, jak nudności, niestrawność, a także w kolkach jelitowych. Obecnie liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, gdyż wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich. W przypadku nadkwaśności żołądka mięta może powodować nasilenie dolegliwości. Za działanie przeciwskurczowe odpowiedzialne są flawonoidy oraz związki zawarte w olejku miętowym, a przede wszystkim sam mentol.

Miętę pieprzową można także stosować w niestrawności z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Zwiększa ona, bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Ponadto można ją stosować w nieżycie żołądka oraz w syndromie drażliwego jelita. Poza tym mięta pieprzowa przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów, a tym samym zapobiega wzdęciom.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat