Zarówno pieczywo wypiekane w piekarniach, jak i to wytwarzane z mrożonego ciasta, powstaje z mąki, drożdży, wody i soli. Proces przygotowania ciasta mrożonego jest jednak trochę inny – najpierw zostaje ono częściowo wypieczone, po czym się je zamraża, a następnie dopieka w miejscu sprzedaży.
Najczęściej powielanym mitem o mrożonym pieczywie jest stwierdzenie, że zawiera ono liczne konserwanty, które szkodzą zdrowiu. Mrożenie jest sposobem konserwacji żywności, wobec czego nie ma potrzeby dodawania do ciasta konserwantów. Warto nadmienić, że skład mrożonego pieczywa może być równie prosty jak tradycyjnego, lecz zależy to od producenta.
Smakosze pieczywa twierdzą, że to wypiekane z mrożonego ciasta jest mniej aromatyczne i czerstwieje szybciej od wypiekanego w piekarni. Rzeczywiście, może tak się stać, jeśli do wypieku zostanie użyte ciasto niskiej jakości lub zbyt długo poddano je procesowi mrożenia. Obecnie wysoka technologia umożliwia jednak zachowanie należytej jakości wyrobu, więc niekiedy bardzo trudno odróżnić wypiek z mrożonego ciasta od tego z tradycyjnej piekarni.
Wypiekanie pieczywa z mrożonego ciasta wbrew pozorom ma swoje zalety. Jedną z nich jest świeżość wypieku w dowolnym momencie – wystarczy jedynie umieścić odpowiednio uformowane ciasto w piekarniku. Wspomniane działanie zapobiega stratom żywności, ponieważ sklepy i piekarnie mogą upiec tyle pieczywa, ile potrzeba danego dnia. Jak wspomniałam wcześniej, mrożenie to proces konserwujący, wobec czego hamuje rozwój drobnoustrojów.
Podsumowując, nie można jednoznacznie stwierdzić, które pieczywo jest lepsze, ponieważ kluczowy nie jest sam proces wypieku, a skład i jakość wykonania ciasta. Każdy, komu zależy na tradycyjnym smaku, wybierze pieczywo z piekarni, natomiast jeżeli dla innej osoby ważniejsza jest świeżość o każdej porze – pieczywo mrożone okaże się lepszym wyborem.
Joanna Karbownik
(joanna.karbownik@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com