Najlepsze restauracje wybrane!

Plebiscyt Gości RestaurantWeek® rozstrzygnięty!
Polacy pokochali festiwalowe odkrywanie restauracji. Edycja pod hasłem #FoodNewsGoodsNews zgromadziła w nich niemal 140 tysięcy osób. To oni tworzą jury w Plebiscycie Gości RestaurantWeek®! W wiosennej edycji na podium znalazły się: Butchery&Wine z Gdyni, szczeciński Nesebar kuchnia bałkańska oraz Ramki Restauracja z Łodzi.

Ten rok będzie należał do foodie’s! Wiosenny Festiwal z hukiem rozpoczął cykl kulinarno-kulturalnych wydarzeń organizowanych przez Restaurant Club. W nadchodzących miesiącach na Gości czeka celebracja z bliskimi na festiwalach: GinWeek, FineDiningWeek®, oraz jesiennej edycji RestaurantWeek®.

POPISOWE MENU Z PIERWSZYCH STRON!
Okrągła, dwudziesta edycja RestaurantWeek® przyniosła wiele sukcesów, zarówno dzięki liczbie Gości, jak i Restauracji (w tym tych debiutujących) biorących udział w Festiwalu. Polacy tłumnie ruszyli odkrywać w nich popisowe menu, rezerwując miejsca poprzez nowoczesną platformę internetową. Przy stołach w ponad 400 najlepszych restauracjach, w ponad 40 polskich miastach zasiadło prawie 140 000 Gości. Zaserwowano im blisko pół miliona popisowych dań.

- Rekordowa liczba restauracji uczestniczących w Festiwalu i wyrównanie rekordu frekwencji wiosennych RestaurantWeek® sprawiły, że z jeszcze większym zapałem ruszamy z pracami nad jesienną edycją-podkreśla Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu – Warto zaznaczyć, że coraz więcej Gości wskazuje, że dzięki Festiwalowi odkrywają nowe restauracje i smaki. RestaurantWeek® stał się sposobem korzystania ze sceny restauracyjnej już nie tylko dla foodies, ale bardzo szerokiego grona Gości. Cieszymy się, że ta skala rośnie i liczymy, że jesienna edycja RestaurantWeek® stanie się najpopularniejszym biletowanym festiwalem w Polsce.

Znaczący wpływ na popularność Festiwalu miała liczba restauracji, które wzięły udział w wiosennej edycji. Prawie 20% z nich to festiwalowe debiuty, które biły rekordy rezerwacji i przetrwały prawdziwe oblężenie Gości. Wśród nich znalazły się m.in.: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler z Warszawy, COMO z Lublina, Drzewo Wiśni z Poznania, Umami z Rzeszowa i bydgoska Gdańska 14. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również restauracje, które w Festiwalu biorą udział już od kilku edycji, m.in.: The Olive w Hotelu Ilan, Hampton by Hilton Łódź City Center, Mixtura by Roman Serdiuk oraz wrocławskie Brusco.

PLEBISCYT GOŚCI  RESTAURANTWEEK®.
W ramach największego w Polsce Plebiscytu restauracyjnego Goście oceniali pięć aspektów doświadczenia restauracyjnego – przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrali też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje Festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® została Butchery&Wine z Gdyni. Na drugim miejscu uplasował się szczeciński Nesebar serwujący kuchnię bałkańską, a podium zamyka łódzka Restauracja Ramki. Gorąco gratulujemy wszystkim zwycięzcom Plebiscytu i życzymy dalszych sukcesów również poza Festiwalem! Oprócz uznania ze strony Gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody od Partnerów Plebiscytu Gości. Electrolux nagrodzi zwycięzców robotami kuchennymi Assistent, Lipton zapewnia pakiety herbat, Lurpak zaopatrzy Laureatów w zapas masła, Alpro przekaże napoje roślinne, a Martini wyposaży w produkty swojej marki. O wysokozasięgowe publikacje o zwycięskich Restauracjach zadbają: m.in. Going, e-restauracja, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Ohme.pl, Food&Design, Papaja.pl, Horecanet.pl, Haps.pl, Horecaline.pl, kobieta.gazeta.pl i Weekly.  

Najlepsze restauracje w wiosennej edycji RestaurantWeek® w kategoriach ogólnopolskich:

  • I MIEJSCE W POLSCE: Butchery & Wine (Gdynia)
  • II MIEJSCE W POLSCE: Nesebar kuchnia bałkańska (Szczecin)
  • III MIEJSCE W POLSCE: Ramki Restauracja (Łódź)

Butchery and Wine Gdynia

  • NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Drzewo Wiśni (Poznań)
  • NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler (Warszawa)
  • NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Butchery & Wine (Gdynia)
  • NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Nesebar kuchnia bałkańska (Szczecin)
  • NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Ramki Restauracja (Łódź)
  • NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: COMO (Lublin)
  • NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: ORZO Wrocław


Pełne wyniki Plebiscytu w kategoriach ogólnopolskich oraz regionalnych znajdziesz w branżowym magazynie RestaurantClub-Weekly! Bądź na bieżąco z pysznymi wiadomościami na Weekly.pl!

DZIESIĘCIOLECIE RESTAURANTWEEK®.
W trakcie 10 lat działalności RestaurantClub stworzył i zorganizował kilkadziesiąt festiwali restauracyjnych, które należą do najbardziej popularnych wydarzeń kulinarno-kulturalnych na świecie. Ich historia rozpoczęła się jesienią 2014 roku od Festiwalu Warsaw RestaurantWeek®, a już wiosną kolejnego roku inicjatywa stała się ogólnopolska. RestaurantWeek® jest w top 10 najbardziej popularnych wydarzeń kulinarnych na świecie. Większe od polskiego Festiwalu są tylko głęboko zakorzenione w historii i kulturze inicjatywy, takie jak m.in.: Oktoberfest, Taste of Chicago, Festiwal Pieroga i Salon du Chocolat.

- Trwają zaawansowane prace nad polskim i zagranicznym rozwojem Festiwalu. Jesteśmy już po trzech edycjach w Czechach, a przed nami jeszcze więcej wyzwań i projektów, również międzynarodowych. - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, założyciele platformy do rezerwacji w restauracjach RestaurantClub.

By nie przegapić licznych inicjatyw promocyjnych, kulinarnych i festiwalowych warto zapisać się na newsletter.

Fot. Restaurant Week
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat