Najzdrowsze przyprawy z całego świata

Przegląd najzdrowszych przypraw.
Przyprawy mają właściwości rozgrzewające, chronią przed infekcjami i pobudzają trawienie. Działają jak naturalne leki, dlatego warto znać ich bogactwo.

Już nasi przodkowie doceniali walory smakowe i zdrowotne przypraw. Niektóre z nich traktowane były jak waluta lub część posagu i były cenniejsze niż złoto. Dzisiaj są powszechnie dostępne, inne nieco trudniejsze do zdobycia, ale nie każdy z nas wie o ich właściwościach prozdrowotnych. Co warto o nich wiedzieć?

Anyż gwiaździsty z Chin – ułatwia trawienie i odkaża
Pochodzi z Chin i Wietnamu, ma intensywny, słodkawy, korzenny smak i wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków. Obecne w nim związki działają rozkurczowo i antybakteryjnie. Likwiduje wzdęcia i niestrawność, łagodzi kaszel i ból gardła.

Papryczka chili z Meksyku – wspiera pracę serca, hamuje apetyt
Jedna z najstarszych i najostrzejszych przypraw. Co prawda pochodzi z Peru, ale to Meksykanie jedzą jej najwięcej, najczęściej w chili con carne. Dzięki kapsaicynie chili przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom, poprawia krążenie i korzystnie wpływa na serce.

Szafran z Krety – poprawia wzrok i humor
To jedna z najdroższych przypraw świata. Pierwsi zaczęli uprawiać ją Grecy, którzy do dziś dodają ją do dań z ryżu. Związki lotne zawarte w szafranie wpływają na komórki oczne oraz zwiększają poziom serotoniny i dopaminy oddziałujące na nastrój.

Kurkuma z Indii – na kłopoty trawienne i lepszą odporność
Kurkuma, nazywana szafranem indyjskim, pochodzi z tej samej rodziny co imbir i jest jedną z najtańszych przypraw. Działa żółciopędnie i  pobudza wydzielanie soków trawiennych. Hamuje namnażanie się wirusów i wzmacnia organizm.

Tymianek z Włoch – łagodzi kaszel
Pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, ale znany jest na całym świecie. Włosi dodają go prawie do wszystkiego. Zawiera olejki, które działają przeciwbakteryjnie, aseptycznie, wykrztuśnie i rozkurczowo.

Wasabi z Japonii – naturalny antybiotyk
Chrzan japoński to jedna z najzdrowszych, najostrzejszych i najcenniejszych roślin w Azji. Samo kłącze ma cierpki smak, ale dopiero w wyniku ścierania uwalniają się ostre związki lotne. Chroni żołądek przed pasożytami i bakteriami oraz przeciwdziała zatruciom pokarmowym.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat