Już nasi przodkowie doceniali walory smakowe i zdrowotne przypraw. Niektóre z nich traktowane były jak waluta lub część posagu i były cenniejsze niż złoto. Dzisiaj są powszechnie dostępne, inne nieco trudniejsze do zdobycia, ale nie każdy z nas wie o ich właściwościach prozdrowotnych. Co warto o nich wiedzieć?
Anyż gwiaździsty z Chin – ułatwia trawienie i odkaża
Pochodzi z Chin i Wietnamu, ma intensywny, słodkawy, korzenny smak i wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków. Obecne w nim związki działają rozkurczowo i antybakteryjnie. Likwiduje wzdęcia i niestrawność, łagodzi kaszel i ból gardła.
Papryczka chili z Meksyku – wspiera pracę serca, hamuje apetyt
Jedna z najstarszych i najostrzejszych przypraw. Co prawda pochodzi z Peru, ale to Meksykanie jedzą jej najwięcej, najczęściej w chili con carne. Dzięki kapsaicynie chili przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom, poprawia krążenie i korzystnie wpływa na serce.
Szafran z Krety – poprawia wzrok i humor
To jedna z najdroższych przypraw świata. Pierwsi zaczęli uprawiać ją Grecy, którzy do dziś dodają ją do dań z ryżu. Związki lotne zawarte w szafranie wpływają na komórki oczne oraz zwiększają poziom serotoniny i dopaminy oddziałujące na nastrój.
Kurkuma z Indii – na kłopoty trawienne i lepszą odporność
Kurkuma, nazywana szafranem indyjskim, pochodzi z tej samej rodziny co imbir i jest jedną z najtańszych przypraw. Działa żółciopędnie i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Hamuje namnażanie się wirusów i wzmacnia organizm.
Tymianek z Włoch – łagodzi kaszel
Pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, ale znany jest na całym świecie. Włosi dodają go prawie do wszystkiego. Zawiera olejki, które działają przeciwbakteryjnie, aseptycznie, wykrztuśnie i rozkurczowo.
Wasabi z Japonii – naturalny antybiotyk
Chrzan japoński to jedna z najzdrowszych, najostrzejszych i najcenniejszych roślin w Azji. Samo kłącze ma cierpki smak, ale dopiero w wyniku ścierania uwalniają się ostre związki lotne. Chroni żołądek przed pasożytami i bakteriami oraz przeciwdziała zatruciom pokarmowym.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com