Dodajemy ją do zupy, solimy jajka, ziemniaki i inne potrawy. Niektórzy używają ją do podkreślenia słodkiego smaku wsypując szczyptę soli do deserów. Sól spożywana w umiarkowanych ilościach jest źródłem sodu. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się także także sole do kąpieli mające dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. W większych ilościach może spowodować odwodnienie. Dawka 250 gram (około szklanka soli) jest dawką śmiertelną dla dorosłego człowieka a naukowcy zalecają spożywanie mniej niż 8 gram dziennie.
Jednak sól jest nie tylko polepszaczem smaku, naturalnym konserwantem czy kosmetykiem upiekszającym nasze ciało. Okazuje się, że białe złoto ma również całą masę innych zastosowań. Jakich?
- Sól na przypaleniznę - każdemu, nawet najlepszemu kucharzowi zdarza się przypalić danie. Gdy to się wydarzy, warto włączyć do akcji sól kuchenną. Zdrapywanie nie pomaga i dodatkowo narażamy garnek lub patelnię na porysowanie. Z pomocą przychodzi nam sól, wystarczy posypać powierzchnię i poczekać, aż sól zrobi swoje. Potem należy jedynie umyć porządnie garnek i gotowe.
- Sól jako wybielacz - roztwór soli z wodą pomoże również podczas wybielania, obrusów, firanek oraz innych białych tkanin.
- Sól na poplamioną posadzkę - podczas czyszczenia marmurowych posadzek należy polać poplamione miejsce sokiem z cytryny zmieszanym z dużą ilością wody.
- Sól do zamrażarki - ulice w zimie są posypywane solą, aby uchronić od tworzenia się śliskiej powłoki. Dlatego też wkładając plastikowy pojemnik do zamrażarki warto posypać powierzchnię pod pojemnikiemsolą, aby ten nie przymarzał do zamrożonej ściany.
- Sól na mokre plamy - chlorek sodu sprawdzi się również na tak zwane mokre plamy. Gdy pobrudzimy ubranie lub dywan czymś mokrym, wystarczy posypać zabrudzoną powierzchnię solą, odczekać chwilę aż wchłonie brud i odkurzyć.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com