Ciecierzyca
Ta niepozorna roślina z gatunku bobowatych znana jest już od czasów starożytnego Egiptu. W szklance ciecierzycy konserwowej (ok. 170 g) znajdziemy ponad 10 g białka. Nie masz pomysłu jak ją wykorzystać? Przyrządź nisko tłuszczowy hummus, dodaj ją do sałatki lub zupy.
Serek wiejski
Małe opakowanie serka wiejskiego zawiera aż 22 g białka. Jego dodatkową zaletą jest delikatny, neutralny smak, który pozwala wykorzystać go na wiele sposobów. Z dodatkiem warzyw lub owoców stanowi doskonałą, zdrową, wysokobiałkową przekąskę.
Pestki dyni
Te niepozorne maleństwa są dobrym źródłem cynku, żelaza, miedzi, magnezu potasu i selenu, a w dodatku bez trudu można je dodać do dosłownie każdego dania. Mała garść pestek z dyni (ok. 15 g) dostarczy ci 4 g białka.
Masło migdałowe
Choć nie należy do niskokalorycznych to zawiera zdrowe tłuszcze i stanowi świetną podstawę przed treningowych posiłków. W dwóch łyżkach pasty z migdałów znajduje się ponad 8 g białka.
Soczewica
Ta roślina strączkowa występuje w kilku odmianach kolorystycznych i każda z nich ma nieco inny smak. Soczewicę gotuje się znacznie krócej niż wszelkiego rodzaju fasole i nie trzeba jej wcześniej uprzednio namaczać. W szklance soczewicy ugotowanej na parze znajduje się aż 15g białka.
Krewetki
Te owoce morza są nie tylko niskokaloryczne, ale i bogate w białko. Wystarczy pięć krewetek tygrysich by dostarczyć sobie 13 g białka przy zaledwie 55 kcal.
Komosa ryżowa
Komosa zawiera ponad 7 g białka na szklankę i jest doskonałym źródłem błonnika. Sama w sobie jest raczej delikatna i neutralna w smaku, dzięki czemu stanowi świetną bazę sałatek i tzw. Budda Bowl.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com