Od śniadania wszystko się zaczyna!

Pomysły na to, jak smacznie powitać dzień.
O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, słyszał każdy. Po całej nocy nasz organizm potrzebuje zastrzyku energii, by móc dobrze funkcjonować w ciągu dnia.

Kiedy aura za oknem robi się coraz bardziej jesienna, zbilansowane posiłki zyskują na znaczeniu. Czasem brakuje pomysłu na śniadanie, które nie ograniczałoby się do kubka kawy? Istnieje wiele apetycznych sposobów na to, jak radzić sobie z brakiem natchnienia, a jesienne poranki witać ze szczerym „dzień dobry”. Poznajcie je!

Podczas jesiennego przesilenia wielu z nas może odczuwać spadek energii i dobrego samopoczucia. Tym bardziej warto przemyśleć codzienne przyzwyczajenia i sprawdzić, co można zrobić dla swojego organizmu. Najlepiej zacząć od rana. Sen to zarówno czas regeneracji, jak i przerwa w dostarczaniu ciału niezbędnej energii. Poziom glukozy we krwi jest znacznie obniżony, co może skutkować porannym rozdrażnieniem. Dlatego śniadanie należy spożyć najpóźniej pół godziny po wstaniu z łóżka. Posiłek ten jest kluczowy dla uzupełnienia składników odżywczych, które warunkują właściwe funkcjonowanie, niezależnie od tego, czy mamy przed sobą wysiłek umysłowy czy fizyczny.

Śniadanie idealne na smaczny początek dnia
Od czego zacząć? Na śniadanie szczególnie polecane są produkty bogate w białko: twarogi, jogurty, kefiry, serki do smarowania. To one zapewniają poczucie sytości, pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi oraz wspomagają przemianę materii, pobudzając organizm po czasie nocnego odpoczynku. W jadłospisie warto także umieścić produkty zbożowe (w tym pieczywo razowe lub żytnie), warzywa oraz owoce. Jak to wszystko połączyć? Kanapki to klasyka i dla wielu osób punkt obowiązkowy w codziennym menu. Niech jesienią będą jak najbardziej kolorowe. Kromkę z masłem i serem żółtym warto zamienić na grzankę z twarogiem i miodem. Odrobina elegancji z rana? Tosty z delikatnym serkiem do smarowania z Piątnicy wzbogacone grillowaną gruszką albo figami prezentują się bardzo szykownie i zaskakują wyrafinowanym smakiem.

Od śniadania wszystko się zaczyna
Wiosna i lato sprzyjały różnorodnym aktywnościom, a sezonowe warzywa oraz owoce pomagały w komponowaniu jadłospisu. Jesień to czas, kiedy chęć dbania o kondycję często przegrywa z pokusą zanurzenia się w wygodnym fotelu z porcją kalorycznych smakołyków. O dobre nawyki należy dbać przez cały rok, a zbilansowane śniadanie to idealny do tego wstęp.

Wiele mówi się na temat pozytywnego wpływu sportu na zdrowie, ale warto pamiętać, że podstawą aktywnego trybu życia powinien być też urozmaicony jadłospis oraz regularne posiłki. Wbrew obiegowej opinii, rezygnacja ze śniadania nie pomoże schudnąć, za to może mieć wiele negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. Regularne jedzenie śniadań wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, zapobiegając otyłości. Pierwszy posiłek dnia pomaga kontrolować apetyt, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko podjadania niezdrowych przekąsek lub przejadania się w porze obiadu.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Dla osób, którym rano zawsze brakuje czasu, polecamy koktajle – do przygotowania w kilka minut. Ogromną zaletą tego rodzaju specjałów jest fakt, że do ich zrobienia wykorzystamy produkty, które zazwyczaj mamy w kuchni. Wystarczy kilka dowolnych owoców, Mleko Wiejskie lub jogurt naturalny z Piątnicy, ulubione dodatki, np. miód czy orzechy – i wyborne śniadanie gotowe.

Fot. OSM PIĄTNICA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat