Bogactwo witamin (z grupy B, C i E) oraz składników mineralnych (magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku) sprawiają, że po olej kokosowy warto sięgać jak najczęściej. Jest jedynym tłuszczem, który nie ma w zwyczaju odkładać się w biodrach, a dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację. Powstaje z twardego miąższu orzecha palmy kokosowej i w odróżnieniu od innych olejów, w temperaturze pokojowej staje się tłuszczem stałym. Jakie inne właściwości posiada olej kokosowy?
- Zapobiega chorobom układu krążenia – nie zawiera cholesterolu, a jego regularne jedzenie wpływa korzystnie na poziom tego znajdującego się w organizmie. Olej ma działanie przeciwmiażdżycowe i zwiększa ilość tzw. dobrego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega rozwojowi dolegliwości układu krążenia.
- Podnosi odporność – zawdzięcza to dużej ilości kwasu laurowego, który ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Badania prowadzone nad wpływem oleju kokosowego na zdrowie wykazały, że pomaga on zwalczać przeziębienie, wirus opryszczki i bakterię powodującą wrzody.
- Dba o skórę i włosy – kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego głęboko wnikają w skórę odżywiając ją. Świetnie też nawilżają i wygładzają włosy. Antybakteryjne właściwości kwasu laurowego zaś czynią z niego lek na trądzik. By pozbyć się krostek, trzeba wmasowywać niewielką ilość oleju w skórę. Dodatkowo tłuszcz ten chroni przed promieniowaniem słonecznym, działa podobnie co filtr SPF 10.
- Pomaga zachować szczupłą sylwetkę – skutecznie zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości, zwłaszcza w okolicy brzucha. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości cząsteczek MCT. Po spożyciu olej kokosowy nie jest magazynowany w komórkach tłuszczowych, ale od razu transportowany do wątroby i wykorzystywany jako paliwo dla mózgu i całego organizmu. Poza tym przyspiesza metabolizm i zwiększa zużywanie energii, przez co z powodzeniem może być wykorzystywany w dietach odchudzających.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com