Olej kokosowy – hit w polskich kuchniach

Hit w polskich kuchniach - olej kokosowy.
Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na świecie, a jego wspaniałe właściwości czynią z niego produkt niezbędny w prawidłowo zbilansowanej diecie.

Bogactwo witamin (z grupy B, C i E) oraz składników mineralnych (magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku) sprawiają, że po olej kokosowy warto sięgać jak najczęściej. Jest jedynym tłuszczem, który nie ma w zwyczaju odkładać się w biodrach, a dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację. Powstaje z twardego miąższu orzecha palmy kokosowej i w odróżnieniu od innych olejów, w temperaturze pokojowej staje się tłuszczem stałym. Jakie inne właściwości posiada olej kokosowy?

  1. Zapobiega chorobom układu krążenia – nie zawiera cholesterolu, a jego regularne jedzenie wpływa korzystnie na poziom tego znajdującego się w organizmie. Olej ma działanie przeciwmiażdżycowe i zwiększa ilość tzw. dobrego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega rozwojowi dolegliwości układu krążenia.
  2. Podnosi odporność – zawdzięcza to dużej ilości kwasu laurowego, który ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Badania prowadzone nad wpływem oleju kokosowego na zdrowie wykazały, że pomaga on zwalczać przeziębienie, wirus opryszczki i bakterię powodującą wrzody.
  3. Dba o skórę i włosy – kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego głęboko wnikają w skórę odżywiając ją. Świetnie też nawilżają i wygładzają włosy. Antybakteryjne właściwości kwasu laurowego zaś czynią z niego lek na trądzik. By pozbyć się krostek, trzeba wmasowywać niewielką ilość oleju w skórę. Dodatkowo tłuszcz ten chroni przed promieniowaniem słonecznym, działa podobnie co filtr SPF 10.
  4. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę – skutecznie zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości, zwłaszcza w okolicy brzucha. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości cząsteczek MCT. Po spożyciu olej kokosowy nie jest magazynowany w komórkach tłuszczowych, ale od razu transportowany do wątroby i wykorzystywany jako paliwo dla mózgu i całego organizmu. Poza tym przyspiesza metabolizm i zwiększa zużywanie energii, przez co z powodzeniem może być wykorzystywany w dietach odchudzających.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat