Olej rzepakowy - płynne złoto z polskich pól

Płynne złoto z polskich pól - olej rzepakowy.
Olej rzepakowy zalicza się do najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. Posiada szereg zalet, a ponadto można go dostać w prawie każdym sklepie spożywczym w bardzo korzystnej cenie.

Niestety, w ostatnich latach bywa spychany na dalszy plan przez inne rodzaje olejów, nierzadko droższych i trudniej dostępnych. Warto przypomnieć sobie, dlaczego olej rzepakowy jest tak dobry.

Olej rzepakowy - właściwości

Olej rzepakowy to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-6 i omega-3, które występują w nim w najbardziej pożądanej proporcji 2:1. Omega-3 oraz omega-6 zalicza się do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, a są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. NNKT wspomagają pracę układu nerwowego i krwionośnego, zatem minimalizują ryzyko zawału serca oraz stabilizują ciśnienie tętnicze. Dodatkowo zwalczają stany zapalne, obniżają poziom złego cholesterolu i mogą stanowić wsparcie w odchudzaniu.

Olej rzepakowy dostarcza witamin E i K, a także prowitaminy A. Witamina E zwalcza wolne rodniki i ma działanie przeciwutleniające. Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Z kolei prowitamina A pozytywnie wpływa na kondycję skóry i oczu. Należy również zaznaczyć, iż olej rzepakowy zawiera aż 62% zdrowego kwasu oleinowego i tylko 7% nasyconych kwasów tłuszczowych, których powinno się unikać.

Olej rzepakowy a inne oleje

Warto porównać olej rzepakowy z innymi często używanymi tłuszczami roślinnymi - oliwą z oliwek i olejem słonecznikowym. Wbrew niektórym opiniom, płynne złoto z rzepaku wcale im nie ustępuje pod względem właściwości zdrowotnych i użyteczności w kuchni.

Olej rzepakowy a oliwa z oliwek

W oleju rzepakowym znajduje się aż dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż w oliwie z oliwek. Olej z rzepaku sprawdza się także jako tłuszcz do smażenia, w przeciwieństwie do nierafinowanej oliwy, która ma niską temperaturę dymienia. Olej rzepakowy jest bardziej uniwersalny przez wzgląd na swój neutralny smak. Smak oliwy bywa mocno wyczuwalny, przez co ten tłuszcz nie nadaje się do niektórych potraw. Nie bez znaczenia są kwestie finansowe - dobry olej rzepakowy można dostać w znacznie niższej cenie niż oliwę z oliwek.

Olej rzepakowy a olej słonecznikowy

Olej rzepakowy zawiera więcej kwasów omega-3 niż olej słonecznikowy. Dostarcza większej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym mniejszej kwasów nasyconych w porównaniu do oleju słonecznikowego. Olej słonecznikowy, tak jak oliwa, ma niższą temperaturę dymienia od oleju z rzepaku, zatem nie sprawdzi się do smażenia.

Olej rzepakowy - zastosowanie

Przez wzgląd na to, jakie olej rzepakowy właściwości posiada, znajduje on zastosowanie w wielu miejscach, na przykład w gastronomii. Ten tłuszcz podkreśla wyrafinowany smak dań, zatem stanowi wymarzoną bazę dressingów sałatkowych. Można go wykorzystywać zarówno do smażenia, jaki i gotowania czy pieczenia. Należy pamiętać o tym, że do stosowania na zimno lepiej sprawdzi się olej rzepakowy tłoczony na zimno, a do smażenia lub pieczenia - rafinowany.

Olej rzepakowy jest stosowany także w kosmetyce. Poprawia konsystencję wielu kosmetyków. Może być stosowany do olejowania włosów. Wspominany zabieg wzmacnia włosy, poprawia ich strukturę i dodaje im blasku. Olej z rzepaku przyda się do domowych maseczek i peelingów do ciała - nawilży i odżywi skórę.

Olej rzepakowy bywa niedoceniany. Ten stan rzeczy ma zmienić kampania pod hasłem ,,Olej rzepakowy skarbem Europy". Na stronie olejrzepakowy.com znajdują się liczne ciekawostki oraz przydatne informacje, które pomogą poszerzyć wiedzę o tłuszczu nie bez powodu nazywanym ,,oliwą północy".

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat