Orzeźwiający deser z sezonowych owoców z cytrusowym twistem

Tarta lemon z truskawkami i rabarbarem - przepis kulinarny.
W czerwcu króluje jeden owoc: czerwona, słodka truskawka. Obok niej pojawia się kwaśny rabarbar. Marcin Sikora, utalentowany kucharz z Winiarni Zamojskiej, zachęca do połączenia tych dwóch smaków w niezwykłym deserze: tarcie lemon z truskawkami i rabarbarem. Ten słodki przysmak harmonijnie łączy dwa aromatyczne składniki, które pobudzają apetyt na nadchodzący okres wakacyjny.

Sezonowe owoce w czerwcu: truskawki i rabarbar
W czerwcu możemy delektować się świeżością i wyjątkowym smakiem owoców sezonowych. Wśród nich szczególnie popularne są truskawki i rabarbar, które oferują niezrównane doznania kulinarne.

– Truskawki ze śmietaną to smak mojego dzieciństwa, dlatego bardzo cieszy mnie, gdy najlepsze polskie truskawki pojawiają się na straganach. Zwiastują lato i nadejście pięknych, beztroskich chwil - podkreśla swój sentyment do truskawek Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej.  – Z kolei rabarbar, mimo że uważany jest za warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu deserów. Jego charakterystyczny, kwaśny smak oraz niepowtarzalna konsystencja idealnie komponują się z truskawkami - dodaje mistrz.

Jak połączyć te dwa smaki? Wypróbuj przepis Marcina Sikory.

Tarta lemon z truskawkami i rabarbarem
Truskawki i rabarbar razem tworzą wyjątkowe połączenie smakowe, jak w przypadku tarty lemon z truskawkami i rabarbarem. Te dostępne tylko przez ograniczony czas składniki, nadają temu deserowi wyjątkowego uroku i smakowej harmonii. Marcin Sikora podzielił się przepisem.
– Słodycz truskawek i cierpkość rabarbaru wydobywa nuta cytrusów. Aby dodać nieco słodyczy, cytrynę połączyłem z pomarańczą - tłumaczy Marcin Sikora. – A to tego niezwykły rabarbarowy krem z nutą wanilii, czyli połączenie, które truskawki lubią najbardziej. Do tego dania proponuję kieliszek orzeźwiającego wina Lekki Agrest od Winiarni Zamojskiej.

Przepis, który proponuje Marcin Sikora to nowe spojrzenie na truskawki i rabarbar. Kruche ciasto, rabarbarowy krem z cytrusowym twistem i świeże, soczyste truskawki to idealna propozycja na długie, czerwcowe wieczory spędzone w ogrodzie przy lampce wina, gdy słońce leniwie zachodzi za horyzontem, a czas zdaje się płynąć coraz wolniej.

Tarta lemon z truskawkami i rabarbarem to niezwykły sposób na celebrowanie czerwca i rozkoszowanie się chwilą w której smaki natury spotykają się w doskonałej harmonii. Wypróbuj ten przepis, zanim lato zagości na dobre, a sezon na te wyjątkowe owoce dobiegnie końca.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat