Parę słów o właściwościach jarmużu

Jarmuż - właściwości.
Jarmuż - kapusta tak zdrowa, że ma czego żałować ten, kto po nią nie sięga.

Ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów jarmuż zaliczany jest do najbardziej wartościowych warzyw liściastych. I nic to dziwnego, znaleźć w nim można witaminę A, B, C, K, białko, błonnik, antyoksydanty, magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, mangan, wapń, beta-karoten, luteinę. Warto włączyć jarmuż do swojej diety m.in. dlatego, że zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i więcej wapnia niż mleko.

Ciekawą informacją dotyczącą jarmużu  jest fakt, że dzięki zawartości kwasu alfa-linolowego (rodzaju kwasu tłuszczowego omega-3), warzywo to pozytywnie wpływa na pracę mózgu, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, wspiera pracę serca. Cenną właściwością jarmużu jest to, że działa on antynowotworowo, wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga profilaktykę miażdżycy. Dzięki  zawartości żelaza, regularna konsumpcja jarmużu obniżyć może prawdopodobieństwo zapadnięcia na anemię, a dzięki zawartości beta-karotenu, lepiej pracują ludzkie oczy. Jarmuż ma także tę zaletę, że jest niskokaloryczny. Docenić to powinni szczególnie ci amatorzy warzyw liściastych, którzy nie są zadowoleni ze swojej wagi. Dzięki temu, że sporo jest w jarmużu witaminy K, warzywo to polecane jest kobietom, które mają bardzo obfite miesiączki. Witamina ta pomaga bowiem uporać się z nadmiernym krwawieniem. Z tego samego powodu, jarmuż sprzyja gojeniu się ran. Zawartość polifenoli sprawia natomiast, że jest to jeden z tych darów natury, który ułatwić może życie alergikom. Mimo że jarmuż to bardzo zdrowe warzywo,  nie jest zalecane osobom chorującym na tarczycę ani tym, u których zdiagnozowano kamicę nerkową. Winne są temu pewne związki chemiczne obecne  w jarmużu.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat