Parę słów o właściwościach zdrowotnych grejpfruta

Grejpfrut - właściwości zdrowotne.
Grejpfrut - jeden z najzdrowszych owoców świata. Ceni się go za liczne korzyści zdrowotne, jakie odnieść można, włączając go do swojej diety.

Grejpfrut to jeden z tych darów natury, który zadziwia bogactwem swoich właściwości. Zawiera w sobie witaminę A, B, C, beta-karoten, błonnik, potas, folian, wapń, magnez. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Pomaga nawadniać organizm. O tym owocu tropikalnym warto pamiętać, gdy chcemy uzupełniać niedobory witaminy C, której odpowiednia ilość szczególnie ważna jest w okresie, gdy łatwo o przeziębienia. Witamina C zapobiega ponadto uszkodzeniom słonecznym oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Godną uwagi informacją dotyczącą grejpfruta jest fakt, że regularna konsumpcja tego daru natury korzystnie działa  na układ odpornościowy oraz układ sercowo-naczyniowy. Wykazano również, że grejpfrut ma działanie antynowotworowe. Grejpfrut warto włączyć do swojej diety także dlatego, że zapobiega cukrzycy, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów krwi, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo i antydepresyjnie. Na częstym spożywaniu grejpfruta skorzystać mogą osoby, które nie są zadowolone ze swojej wagi. Dzięki zawartości błonnika, owoc ten zapewnia na długo uczucie sytości, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Cierpiący na zaparcia miłośnicy owoców również powinni pamiętać podczas zakupów o grejpfrucie. Konsumpcja tego daru natury może bowiem przynieść im ulgę.

Warto wiedzieć ponadto, że grejpfrut wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, znajduje też swoje zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zatruciach pokarmowych, pomóc może osobom, którym dokucza atopowe zapalenie skóry. Zdarza się również, że dentyści polecają preparaty z grejpfrutem jako środek pomocniczy pomagający przy zapaleniach dziąseł.

Gdy decydujemy się włączyć grejpfruta do naszej diety, a zażywamy jakieś leki, dobrze skonsultować to ze swoim lekarzem. Po zażyciu niektórych leków, należy bowiem odczekać około czterech godzin, zanim bez szkody dla swojego organizmu, można zajadać się grejpfrutem.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat