Pomysłowe przekąski na jeden kęs

Podróż, a przekąski? Co sprawdzi się najlepiej? Przeczytajcie!
Rowerowa wycieczka za miasto, a może piknik na trawie lub na plaży? Lato zachęca do tego, aby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Najlepiej w dobrym towarzystwie – z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi. Warto mieć wtedy także coś do przegryzienia.

Co zapakować do piknikowego kosza? Istotne jest, aby jedzenie nie tylko nie sprawiało kłopotów w przygotowaniu, ale także – a może przede wszystkim – było łatwe w konsumpcji. Najlepiej sprawdzą się tzw. „przekąski na jeden kęs”.

Roladki z tortilli
To potrawa prosta do przygotowania nawet dla… laików w kuchni. Tortille kupujemy w sklepie – ich wybór jest duży (klasyczne, z ziarnami, smakowe). Placek kładziemy na blacie, rozprowadzamy niezbyt grubą warstwę serka, dodajemy wędlinę lub w wersji vege – podsmażone i pokrojone wzdłuż tofu. Nakładamy także pokrojone w słupki warzywa. Całość ciasno zwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Podpowiadamy – roladki smakują jeszcze lepiej, gdy przed zjedzeniem zanurzy się na chwilę w jednym z Sosów Kieleckich.

Mini burgery
Wspomniane danie doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przygotowujemy je jak klasyczne burgery. Jedyna różnica – używamy mini bułek. Nakładamy do nich Majonez Kielecki i dodatki, według uznania. Pamiętajmy tylko, aby kotlety, które włożymy do środka przygotować także w mniejszym rozmiarze. I koniecznie naszykujmy więcej mini burgerów – zazwyczaj bardzo szybko znikają.

Kurczak na patyku
Małe szaszłyki z piersi kurczaka to kolejny hit wśród „przekąsek na jeden kęs”. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki, a następnie grillujemy lub smażymy. Kawałki kurczaka dobrze jest wcześniej zamarynować wedle uznania. Wówczas ich smak będzie intensywniejszy. Warto je podawać z sosem – np. Sosem Kieleckim tatarskim.

Snack ma smak
Doskonałym uzupełnieniem piknikowego menu będzie Snack – Przysmak Świętokrzyski. Z apetytem sięgną po nie zarówno mali, jak i duzi uczestnicy spotkania. Te pyszne chrupki usmażymy dosłownie w kilka chwil. Do przygotowania wystarczy garnek z olejem roślinnym rozgrzanym do ok. 180 stopni. Chrupki wrzucamy do garnka dosłownie na 5-10 sekund. Gdy spulchnieją, nabiorą słomkowego koloru i wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. To dobra alternatywa dla popularnych, ale niekoniecznie zalecanych chipsów. Co szczególnie istotne - smakują wyśmienicie. Dla wielu dorosłych to smak znany z dzieciństwa, a z pewnością warto zapoznać z nim także najmłodszych!

  • Sugerowana cena Snack Przysmak Świętokrzyski: 3,30 zł brutto / 400 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat