Niestety... Nieubłaganie zbliża się czas, kiedy dni robią się krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze - to pierwsze sygnały kończącego się lata. Ponieważ ta, ulubiona przez większość letnia pora roku, przyniosła nam tyle radości, restauracja ALYKI postanowiła pożegnać ją należycie. Z tej okazji restauracja ALYKI zaprasza do degustacji dań z nowej karty sezonowej pt. „Pożegnania lata”. A w niej specjalnie skomponowane dania z delikatną cukinią, aromatycznymi kurkami i smakowitymi owocami późnego lata.
Na początek Szef Kuchni poleca delikatne placuszki cukiniowo-marchewkowe z prażonym słonecznikiem, serwowane z dodatkiem malinowego musu i wyrazistym, pieczonym, kozim serem Ritta z Koziej Łąki - znakomitym wyrobem ekologicznym, wpisanym na listę produktów tradycyjnych Dolnego Śląska. To danie nie tylko jest świetną przystawką, ale też idealnie nadaje się na „mniejszy głód”…
W nowym menu sezonowym Restauracji ALYKI pojawiły się również dwie sałatki. Pierwsza z nich, wegetariańska - z grillowanym camembertem, to ukłon w stronę letnich spotkań z przyjaciółmi przy grillu. Miękki, ciepły camembert idealnie komponuje się w towarzystwie orzeźwiającego arbuza, borówki amerykańskiej, orzechów nerkowca i figowego winegretu. Drugą propozycją w nowej karcie jest sałatka z kaczką przygotowaną metodą sous-vide, serwowana z cukinią balsamico, letnimi owocami: porzeczką i brzoskwinią oraz wiśniowym winegretem.
Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju kluseczek kucharze ALYKI przygotowali własnoręcznie robione kluseczki marchewkowe, serwowane z aromatycznymi kurkami i kremowym sosem cheddar na bazie białego wina. To istne niebo w gębie i świetna alternatywa dla osób gustujących w różnorodnych makaronach.
Wśród dań głównych Goście ALYKI znajdą m.in. żeberka marynowane w czosnku z sosem śliwkowym, podane z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów, które świetnie komponują się z piwami z Browaru Stu Mostów. Dla tych, co mają ochotę na coś lżejszego Szef Kuchni ALYKI proponuje filet z kurczaka zapiekany z bazyliowym pesto na grillowanych, kolorowych paprykach, łososia sous-vide na puree z groszku oraz medaliony cielęce na puree mango, serwowane z blanszowanym kalafiorem.
Więcej szczegółów i pełne menu na stronie www.alyki.pl/menu/menu-sezonowe.
ip