Produkty Sokołów ze znakiem Przekreślonego Kłosa

Jakość i bezpieczeństwo – dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Wybrane produkty Sokołów zyskują licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa. To uznany symbol żywności bezglutenowej, który przyznaje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Znak jest potwierdzeniem, że wyrób został przebadany pod kątem zawartości glutenu, a cały proces produkcyjny spełnia określone wymogi. Na liście licencjonowanych sokołowskich produktów pojawi się aż 100 pozycji, w tym m.in. kabanosy i inne przekąski mięsne, szynki, polędwica sopocka, parówki i hummusy.

Bez glutenu – w codziennej diecie
Według badań, na celiakię choruje ok. 1% populacji. Niegdyś była ona mylnie uznawana za rzadką chorobę wieku dziecięcego. Celiakia ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu. Jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową i oznacza konieczność nieustannego utrzymywania ścisłej diety bezglutenowej. Ten sposób żywienia jest również wymagany przy alergii na gluten. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów, a uczulenie na to białko dotyczy (według różnych szacunków) od 10 do 25% osób z alergiami pokarmowymi.

Z myślą o osobach chorych na celiakię oraz z alergią na gluten, firma Sokołów pozyskuje dla szerokiej grupy produktów znak Przekreślonego Kłosa. – Zależy nam na tym, by w naszym asortymencie odpowiednie wyroby dla siebie mogły znaleźć również osoby o szczególnych wymaganiach dietetycznych – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Naszą uwagę kierujemy także ku klientom, którzy w codziennym jadłospisie muszą uwzględniać konieczność eliminacji glutenu. Chcemy, by mieli oni dostęp do smacznych, wysokiej jakości wędlin i innych produktów z oferty Sokołowa.

Przekreślony Kłos – standardy dla jakości i bezpieczeństwa
Pozyskanie znaku Przekreślonego Kłosa wymaga spełnienia wielu rygorystycznych procedur. Konieczne jest dostosowanie produkcji do standardów AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Proces produkcyjny (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) musi być tak zorganizowany, by uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem. Gotowe produkty bezglutenowe są badane pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium. Zakład produkcyjny musi przejść pozytywnie audyt prowadzony przez uprawnionych przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Po formalnym zakończeniu całego procesu, certyfikat Przekreślonego Kłosa znajdzie się na opakowaniach 100 produktów Sokołów. Już teraz są dostępne pierwsze certyfikowane wyroby, a asortyment ten będzie sukcesywnie poszerzany. Proces wprowadzania produktów odbywa się stopniowo, w miarę wyczerpywania się ich wcześniejszych partii. Certyfikatem Przekreślonego Kłosa zostały wyróżnione m.in.: Szyneczki, Parówki i Kabanoski Sokoliki, Kabanosy francuskie i luksusowe, Parówki i Serdelki z szynki, Salami Chips, Parówki Stówki, Boczek surowy wędzony w plastrach, Szynka Basiuni, Szynka konserwowa, Polędwica sopocka, Kindziuk, Szynka Sarmacka, Karczek Sarmacki, Beef Jerky, chipsy Chrup’us. W tej grupie znajdą się również produkty z linii warzywnej Z Gruntu Dobre – hummusy i pasty.

- W Sokołowie dbamy o to, by jak najlepiej spełniać potrzeby naszych klientów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Na bieżąco poszerzamy nasz asortyment, a korzystając z nowych możliwości technologicznych, możemy modyfikować składy produktów. W minionym roku usunęliśmy sztuczne konserwanty z produktów dla dzieci Sokoliki; mamy tez inspirowaną naturą linię wędlin Naturrino. Teraz, dzięki pozyskaniu certyfikatu Przekreślonego Kłosa, dajemy osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej gwarancję, że te produkty Sokołów są dla nich w 100% bezpieczne.

Fot. SOKOŁÓW” S.A
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat