Przepisy na karnawałowe dania z wolnowaru

Ty odpoczywasz przed przyjściem gości, a jedzenie gotuje się samo.
Organizacja przyjęcia to zawsze duże wyzwanie. Takie przedsięwzięcie wymaga od nas nie tylko dobrej organizacji, ale też czasu. By uniknąć spędzania całego dnia w kuchni, można posłużyć się wolnowarem Crockpot. Urządzenie to sprawi, że zamiast przez parę godzin smażyć, gotować i mieszać potrawy w kilku garnkach możemy wszystko umieścić w jednym naczyniu i po kilku godzinach podać na stół aromatyczną potrawę. I co ważne, przywitać gości bez śladu zmęczenia na twarzy.

Jak działa wolnowar Crockpot? Ten wyjątkowo prosty w obsłudze garnek elektryczny, przyrządza potrawy w temperaturze od około 75 do 93°C. Umieszczone w nim składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas poniżej poziomu wrzenia. Ciepło rozchodzi się w naczyniu równomiernie, dzięki czemu nic się tu nie przypali ani nie wykipi, a my nie musimy uzupełniać parujących płynów. W efekcie potrawy są aromatyczne i zachowują większość składników odżywczych. Twoje jedyne zadanie to umieszczenie składników danej potrawy w wolnowarze, włączenie urządzenia i ustawienie czasu gotowania.

Zastanawiasz się, nad karnawałowym menu z wolnowaru? W tego typu urządzeniu możesz przyrządzić niemal wszystko, począwszy od rosołów i wywarów, po gulasze, mięsa duszone, esencjonalne zupy, ryby i owoce morza, a nawet desery. Szukasz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów, którymi zachwycisz najbardziej wybrednych gości.

Pierś z indyka z pomarańczą i miodem
Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz jedną pierś z indyka (ok.1,8 kg), 3 łyżki masła, 3 szalotki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 250 ml wywaru drobiowego, 250 ml soku pomarańczowego, 3/4 szklanki miodu, startą skórkę z pomarańczy, 1 łyżkę świeżego, obranego i posiekanego imbiru, sól i pieprz. Najpierw na dużej patelni zrumień pieczeń z indyka na maśle ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem. Następnie włóż pieczeń do wolnowaru. Na tej samej patelni podsmaż szalotkę i czosnek. Posyp mąką i dobrze wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia, mieszając go. Przelej go do wolnowaru i dodaj pozostałe składniki. Przykryj i ustaw wolnowar na tryb gotowania Low na 7 godzin. Po tym czasie indyka pokrój w plastry i polej sosem. Podawaj z ziemniakami lub mieszanką długoziarnistego i dzikiego ryżu oraz zielonymi warzywami.

Pieczone warzywa
Jeśli spodziewasz się na kolacji wegetarian, z pewnością docenią pieczone warzywa w ziołach. Przygotuj ok. 340 g pokrojonych ziemniaków, po 250 g kabaczka i pokrojonej marchewki, 1 pokrojoną czerwoną cebulę, 6 startych ząbków czosnku, łyżkę świeżego tymianku, rozmarynu lub mieszankę ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Możesz też dołożyć inne warzywa, które lubisz. Włóż wszystko do wolnowaru. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek. Gotuj w wolnowarze przez 6 godzin na trybie Low.

Ryżowy pudding
Do przyrządzenia tego oryginalnego i smacznego deseru będziesz potrzebować 250 ml ryżu arborio lub innego ryżu krótkoziarnistego, 250 ml śmietany 30 proc, litr mleka, szczyptę soli, 125 g cukru i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. W wolnowarze połącz ryż, śmietanę, mleko i sól. Przykryj i gotuj, wykorzystując opcję High, przez 2 godziny. Na koniec dodaj cukier, wanilię i wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypany cynamonem z dodatkiem owoców.

Zalety powolnego gotowania
Wolnowar Crockpot przydaje się nie tylko na wyjątkowe okazje, takie jak przyjście gości, ale także podczas codziennego przyrządzania domowych posiłków, szczególnie jeśli żyjemy w pośpiechu. Możemy nastawiać w nim obiad, wyjść do pracy i wrócić na gotowy posiłek. I co ważne wolnowar pozwala zachować więcej składników odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania. Możesz go nawet nastawić na noc, bez obawy, że pobudzi domowników, gdyż jest on wyjątkowo cichy.

Wolnowar Crockpot
Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat