Przewodnik po diecie Low Carb Pomelo

Materiał prasowy powstały w oparciu o wypowiedzi Sylwi Snopek, dietetyka, eksperta cateringu dietetycznego Pomelo.
Na czym polega dieta LowCarb?

1. Dlaczego panuje opinia, że węglowodany są złe?
Zła opinia węglowodanów wynika głównie z tego, że kojarzymy je z cukrami prostymi. A to właśnie ich nadmiar w codziennej diecie powoduje wiele niekorzystnych skutków zdrowotnych, np.:

  • nadmierne obciążenie trzustki, a w efekcie większe ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy,
  • osłabienie odporności, bo cukier to świetna pożywka dla bakterii, wirusów i grzybów,
  • szkodzenie zębom. Cukry trawione są już w jamie ustnej. Powstają z nich wtedy związki, które uszkadzają szkliwo, a im słabsze szkliwo, tym łatwiej o próchnicę.
  • powstawanie stanów zapalnych, które stanowią źródło wielu chorób, jak np. miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, niedoczynności tarczycy, a także nowotworów,
  • uszkodzenie układu nerwowego. Wspomniane stany zapalne atakują także komórki nerwowe. Z czasem mogą one ulec zwłóknieniu, czego rezultatem będzie słabsza pamięć, gorsza koncentracja, migrenowe bóle głowy, bóle i dysfunkcje ruchowe różnych części ciała.

2. Na czym polega dieta low-carb? Skąd przyszła do Polski?
Już kilka lat temu panowała moda na dietę niskowęglowodanową. Przywędrowała ona do nas ze Stanów Zjednoczonych. Dieta ta była znana także pod takimi nazwami, jak dieta Atkinsa, białkowo-tłuszczowa, optymalna, kosmonautów, lotników. Aktualnie funkcjonuje pod nazwą dieta LCD (z ang. Low-Carb-Diet, czyli dieta niskowęglowodanowa). Polega ona na ograniczeniu spożywania produktów bogatych w węglowodany. Zamiast nich wprowadza się więcej produktów bogatych w białko oraz tłuszcze.

3. Jakie są zasady stosowania diety LCD?
Podstawową zasadą diety LCD jest unikanie cukrów, zarówno prostych jak i złożonych. Chodzi więc o coś więcej, niż zaprzestanie słodzenia herbaty i kawy, rezygnację z picia słodkich napojów i jedzenia słodyczy. Na diecie niskowęglowodanowej należy odstawić także produkty zbożowe, czyli wszelkie rodzaje pieczywa, płatki zbożowe, kasze, ryż, makarony, mączne dania (pierogi, kluski, naleśniki), większość owoców, warzywa bogate w skrobię, czyli ziemniaki, bataty i warzywa strączkowe (fasola, soja, cieciorka, bób, groch, soczewica).

4. Na jakich produktach się opiera?
Dieta LCD opiera się na:

  • mięsie, rybach, owocach morza i jajach,
  • nabiale, czyli mleku i jego przetworach, np. maślance, kefirze, jogurcie naturalnym,
  • warzywach liściastych, takich jak sałaty, szpinak, różne rodzaje kapusty, warzywach korzeniowych (np. pietruszka, seler, marchew, burak) , grzybach (pieczarki oraz grzyby leśne),
  • orzechach, pestkach i nasionach oraz tłoczonych z nich olejach, np. oliwie, oleju rzepakowym, oleju lnianym.

Owoce można jeść tylko w niewielkich ilościach (ok. 100-150 g świeżych owoców dziennie) i należy wybierać owoce leśne, bo są najmniej bogate w cukier, czyli maliny, truskawki, borówki, jagody, jeżyny, poziomki.

5. Jak działa dieta LCD? Kiedy widoczne są efekty?
Efekty stosowania diety LCD widoczne są już po paru dniach. Widać je nie tylko na wadze, ale też w lepszym samopoczuciu, wzrostowi poziomu energii do działania. Jak działa LCD?

Są trzy główne mechanizmy działania tej diety:

  • organizm przy mniejszej ilości węglowodanów musi wytworzyć większe ilości glukozy (niezbędnego paliwa np. dla czerwonych krwinek) z własnych zapasów, w tym z tkanki tłuszczowej,
  • tłuszcze i białka są bardziej sycące niż węglowodany, więc na tej diecie rzadziej odczuwamy głód i chęć dojadania,
  • w organizmie, przed ograniczenie węglowodanów, stabilizuje się poziom glukozy we krwi, a to powoduje, że obniża się próg słodkości i tym samym mniejsza jest chęć „złamania” diety i zjedzenia słodyczy.

6. Czy odpowiednio skomponowaną dietę LCD można zamówić z dostawą do domu?
Tak. Od 2016 roku w swojej ofercie dietę Low Carb ma firma cateringowa Pomelo. Decydując się na dietę pudełkową możemy bez obaw oddać się w ręce ekspertów, którzy dbają o odpowiednie zbilansowanie posiłków, kaloryczność oraz trzymanie się zasad obranej diety. Codziennie rano dostajemy pod drzwi zestaw 5 posiłków, z informacją dotyczącą tego, co spożywamy wraz z propozycją podania. Mamy również możliwość bezpłatnych konsultacji z dietetykiem, który dobierze odpowiednią kaloryczność posiłków w zależności od stylu życia, intensywności treningów etc. Regularność w stosowaniu diety to klucz do jej powodzenia. W przypadku gotowych posiłków, sięgamy po nie wtedy, gdy dopada nas głód - eliminując przez to fast foody czy przekąski. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia kształtowanie nowych nawyków żywieniowych i dlatego popularność diet pudełkowych wśród Polaków stale rośnie.

7. Jaka jest możliwa kaloryczność w diecie Low Carb cateringu Pomelo?
W zależności od dziennej aktywności fizycznej oraz tego, jak szybko chcemy zobaczyć efekty, dieta LCD dostępna jest w różnych wersjach kalorycznych: 1500, 2000, 2500 oraz 3000 kcal dziennie. W odpowiednim dobraniu kaloryczności posiłków pomaga ekspert dietetyczny Pomelo.

8. Dla kogo odpowiednia jest dieta LCD?
Okazało się, że korzyści z diety ograniczającej węglowodany mogą osiągnąć nie tylko ci, którym zależy na spadku wagi. Lepsze wyniki badań i samopoczucie po diecie LCD mają też osoby z:

  • chorobami układu nerwowego, m.in. padaczką, chorobą Alzheimera, chorobą Parkinsona oraz SM (stwardnieniem rozsianym),
  • zespołem jelita nadwrażliwego, zapalnymi chorobami jelit oraz z pasożytami w przewodzie pokarmowym,
  • zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym z opornością tkanek na insulinę (których nieuregulowanie odpowiednią dietą może doprowadzić do rozwoju cukrzycy).

9. Jakie jest samopoczucie na diecie LCD?
Zazwyczaj samopoczucie na diecie low carb jest bardzo dobre. Klienci chwalą sobie to, że mają więcej energii, są mniej senni i zmęczeni, nie chodzą godni. Wynika to głównie z tego, że poziom glukozy we krwi jest lepiej ustabilizowany. Wcześniej, na skutej jedzenia węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (np. białego pieczywa, słodkich płatków), dochodziło w organizmie do szybkiego wzrostu i potem równie szybkiego spadku poziomu cukru we krwi. Ten spadek wywoływał poczucie głodu, a także senność, poczucie silnego zmęczenia, ciągłą chęć jedzenia słodyczy.

Również spadek masy ciała powoduje to, że czujemy się lżej, bardziej się sobie podobamy, jesteśmy zadowoleni ze skuteczności swoich działań. Jedynie u niewielkiej części osób na diecie low carb mogą pojawić się nieprzyjemne objawy ze strony żołądka i jelit, jak np. zgaga, wzdęcia, zaparcia, czy gazy, co wynika z tego, że dieta bogata jest w białko oraz tłuszcz i układ pokarmowy potrzebuje przystosować się do „nowego jedzenia”.

10. Low-carb to dieta skuteczna, ale czy zdrowa?
Dieta LCD może spowodować podwyższenie się stężenia cholesterolu we krwi, należy więc w czasie jej stosowania systematycznie monitorować lipidogram. Jednak obserwowane zaburzenia lipidowe są na ogół umiarkowane i mają tendencję do stabilizowania się. Aby uniknąć ryzyka pogorszenia się lipidogramu, warto postawić przede wszystkim na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla układu krążenia. Obecne są one w rybach, olejach roślinnych (oliwie, rzepakowym, lnianym) i orzechach.

Dieta LCD, jako że jest bogata w białko, może stanowić pewne obciążenie dla wątroby oraz nerek i zwiększać ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Mała ilość produktów węglowodanowych w diecie może też sprzyjać niedoborom niektórych witamin i minerałów, ale to tylko przy zbyt długim stosowaniu diety LCD.

11. Czy istnieją zagrożenia w związku ze stosowaniem tej diety? Kto nie powinien ją stosować?
Tak, dieta LCD nie jest dla każdego. Nie powinny jej stosować:

  • dzieci i młodzież (z wyjątkiem tych, chorujących na padaczkę),
  • kobiety ciężarne i karmiące piersią,
  • osoby ze skłonnością do dny moczanowej i kamicy nerkowcej,
  • osoby z kamicą pęcherzyka żółciowego,
  • osoby, u których stwierdzono miażdżycę i inne choroby układu krążenia (np. nadciśnienie, zakrzepica)
  • osoby, które mają problemy z nerkami lub wątrobą.

Proporcje składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów) w diecie LCD są inne niż te, zalecane przez główne instytucje zdrowotne w kraju i na świecie. Dlatego nawet jeśli jest się zdrowym, to nie należy podchodzić do diety LCD, jako do sposobu odżywiania, który można stosować bez przerwy przez całe życie.

12. Czy w każdej diecie powinno się obniżać spożycie węglowodanów? Może czasem nie warto tego robić? Może są jakieś haczyki w tym temacie?
Na pewno każdemu przyda się obniżenie spożycia węglowodanów prostych, które są przede wszystkim w cukrze, miodzie, słodyczach, pieczywie cukierniczym (np. drożdżówkach), dosładzanych przetworach mlecznych (np. serkach waniliowych), słodkich płatkach zbożowych, a także owocach świeżych i suszonych, dżemach. Nie ma jednak potrzeby, aby każdy ograniczał w swoim menu węglowodany złożone, pochodzące z dobrych źródeł, np. z razowego żytniego pieczywa, płatków owsianych górskich czy kaszy gryczanej. Przy doborze sposoby odżywiania zawsze należy kierować się kwestiami indywidualnymi (zwłaszcza zdrowotnymi) danej osoby. Nie jest np. wskazane ograniczanie węglowodanów złożonych u kobiet w ciąży, bo rozwijające się w nich dziecko potrzebuje tej łatwo przyswajalnej energii czy u sportowców, którzy trenują dyscypliny wytrzymałościowe, np. bieganie długich dystansów.

Sylwia Snopek, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierunku dietetyka. Prowadzi własną działalność pod nazwą "Sylwia Dietetyk" i zasila kadrę dietetyków w Poradni Diabetologicznej w Instytucie Matki i Dziecka. Specjalizuje się w żywieniu w nadwadze i otyłości, insulinooporności oraz cukrzycy.

Fot. Pomelo
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat