Rodzaje i właściwości orzechów

Orzechy - rodzaje i właściwości.
Biorąc pod uwagę wszystkie bakalie, to najzdrowsze są zdecydowanie orzechy, zawarte w nich tłuszcze i kalorie są korzystne dla organizmu. Przede wszystkim zmniejsza się ryzyko powstawania chorób serca, mózg i skóra są w o wiele lepszej formie. W orzechach znajduje się ponadto dużo białka, co sprawia, że rekomenduje się je wegetarianom.

Wpływ spożywania orzechów na zdrowie człowieka

Orzechy wyposażone są w mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik, witaminy z grup B i E oraz forsforu, magnezu, żelaza i wapnia. W zależności jednak od rodzaju orzechów, zawartość powyższych składników może być różnorodna. Biorąc pod uwagę obecność tłuszczów w orzechach, na wysokiej lokacie znajdują się makadamia, brazylijskie, pekana oraz nerkowce i migdały. Szczególną ostrożność w spożywaniu orzechów powinny zachować osoby będące na diecie, ponieważ produkty te zawierają od 553 do nawet 718 kilokalorii. Wskazany jest zatem zdrowy umiar, mimo, że indeks glikemiczny orzechów nie jest bardzo wysoki. Zdaniem dietetyków najbardziej rozsądne jest jedzenie garści różnych orzechów kilka razy w tygodniu. Nie chcąc spożywać ich w zwykłej postaci, można dodawać je do różnego rodzaju potraw.

Zdecydowanym królem orzechów jest migdał, ponieważ jest najszlachetniejszych gatunkiem. Dostępne są w całości, ze skórką lub bez niej, można kupić je również mielone lub w postaci łupin. W drodze ich zmielenia i połączenia z cukrem pudrem i białkiem powstaje marcepan. Można go użyć do wypieków, należy jednak pamiętać, że jest bardzo słodki. Migdały mają w sobie dużą zawartość protein i są doskonałym źródłem magnezu. Dostarczanie tego pierwiastka organizmowi wpływa na znaczącą redukcję stresu. Kupując ten produkt w https://delikatesyzdrowo.pl/orzechy warto zdawać sobie także sprawę, że mają w sobie duże pokłady witamin B2 i E.

Rodzaje orzechów

Kolejnym rodzajem orzechów jest nerkowiec, który wywodzi się z Brazylii, drzewo obfituje w owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka od środka zawiera olejek, styczność z nim może prowadzić do licznych i bolesnych poparzeń. Dlatego właśnie orzechy nerkowca są prażone przed pozbyciem się łupiny. Na uwagę zasługuje specyficzna postać miąższu – jest miękki i ma delikatnie słodki smak. W nerkowcach znajdują się duże ilości białka, cynku, żelaza, fosforu i magnezu – dlatego w tej kwestii zajmują pierwsze miejsce. Orzechy nerkowca można spożywać jako przekąskę, w podstawowej postaci, ale nie zaszkodzi dodać je do sałatek, ciast lub innych deserów.

Ważnym składnikiem diety wegetariańskiej jest również orzech włoski, w którym znajduje się duża ilość wysokowartościowego białka. Ponadto dostarczają organizmowi kwasów omega-3 i witaminy B6, powinny je zatem jeść kobiety spodziewające się dziecka. Nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczane są poza tym w drodze spożywania orzechów laskowych. Ten składnik jest bardzo istotny dla zdrowia, ponieważ obniża zawartość „złego” cholesterolu. Ta funkcja jest bardzo ważna w drodze zapobiegania miażdżycy i leczenia jej skutków.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat