Sklepowe półki uginają się od warzyw i owoców z każdego zakątka ziemi, jednak eksperci stanowczo zachęcają nas do skupienia naszej uwagi na tych gatunkach, które rosną w tym sezonie, tam, gdzie mieszkamy. Czemu mamy ograniczać swój wybór i skupiać się na nich?
Przede wszystkim lokalne i sezonowe produkty smakują lepiej. W przypadku owoców i warzyw dostępnych "od ręki”, odpada długi czas ich dostawy, co znaczy, że w efekcie kupujemy odpowiednio dojrzałe i smaczniejsze produkty, niż te sprowadzane z innych krajów.
Nie tracąc czasu na transport i mając więcej czasu na to, aby dojrzeć w optymalnym dla natury czasie, lokalne i sezonowe warzywa i owoce zawierają także znacznie więcej wartości odżywczych. Czy wiedziałaś, że po zbiorze, tracą one część swoich wartości już po 24 godzinach? Dodatkowo podczas długiego transportu na warzywa i owoce oddziałują także wahania temperatury, światło czy nawet zmiany powietrza.
Produkty sezonowe są także zazwyczaj po prostu tańsze, a nawet jeśli nie jest to duża kwota, to mimo wszystko z czasem można ją odczuć sumując wydatki ze wszystkich zakupów w danym miesiącu. Jest to także dobre dla środowiska - kupowanie lokalnych produktów oznacza mniej opakowań, wody i paliwa zużytych do transportu.
Jedzenie sezonowych produktów, to także bardzo intuicyjne żywienie, które ma świetny wpływ na nasz organizm. Chodzi tutaj zarówno o witaminy i minerały, jakie zawierają takie warzywa i owoce, ale także o ich zastosowanie. Dostępne w zimie warzywa kapuściane i korzenne, świetnie nadają się do rozgrzewających i sytych posiłków, które tak bardzo nam służą w jesienne i zimowe miesiące.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com