Jesienna odsłona menu ALYKI czerpie przede wszystkim ze skarbów polskich lasów. Wśród nowych dań królują sycące potrawy na chłodniejsze dni, ale również lekkie sałatki pełne leśnych owoców. Każda propozycja została perfekcyjnie dopracowana przez naszego Szefa Kuchni – Pawła Błaszczyka.
Na chłodniejsze, jesienne dni proponujemy sycącą i pełną aromatu, klasyczną zupę grzybową z zacierką i kwaśną śmietaną. Jako przystawki Szef Kuchni poleca carpaccio z polędwicy wołowej marynowane w musztardzie francuskiej, podane z marynowanymi grzybkami, parmezanem oraz rukolą. Jako drugą przystawkę, dedykowaną miłośnikom owoców morza proponujemy przepyszne krewetki na maśle z czosnkiem.
Złota polska jesień nie raz zachwyci nas jeszcze swoim słonecznym obliczem. Warto wówczas spróbować naszych nowych sałatek. Pierwsza z nich to wytrawno-słodka sałatka z soczystą kaczką sous-vide, jagodami, jeżynami i gruszką. Zachwyci miłośników lekkich, owocowych smaków. Druga propozycja to grillowany camembert. Towarzyszą mu podgrzybki, świeży tymianek, mięta i ciecierzyca.
Jako dania główne goście ALYKI do wyboru mają trzy, nowe propozycje. Gościom, którzy poszukują bezmięsnych dań proponujemy gnocchi z borowikami w sosie śmietanowym, czerwoną cebulą i pomidorkami cherry. Poza tym Szef Kuchni poleca kurczaka wypełnionego farszem grzybowym w towarzystwie cukinii i sosu jagodowego. Jest to prawdziwa esencja smaków jesieni. Zapraszamy również do degustacji rostbefu w sosie tymiankowym, z buraczkami z czarnuszką, sałatką z winogron oraz pieczonym ziemniakami. Odkryj menu jesienne już dziś!
ip
fot. Alyki