„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” - recenzja

Recenzja książki „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”.
„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” to niesamowita skarbnica wiedzy o regionalnych smakach, zapachach i potrawach.

W czasach szybkiego, śmieciowego jedzenia czy też potraw składających się głównie z chemicznych substancji i sztucznych aromatów, Magda Gessler zabiera nas w niesamowitą podróż kulinarną po regionach Polski.

„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” to niesamowita skarbnica wiedzy o regionalnych smakach, zapachach i potrawach. Zazwyczaj najlepsze przepisy to te, które przekazała nam babcia czy też mama. Królowe kuchennych inspiracji. Kobiety, które potrafiły w kuchni wyczarować najsmaczniejsze cuda. Magda Gessler w swoim najnowszym przewodniku postanowiła przypomnieć nam wszystkim o tym, co zachwyca nie tylko Polaków, ale przede wszystkim obcokrajowców: przepyszne jedzenie!

Książka została podzielona na rozdziały, które oprowadzają nas po krainach smaków takich jak: kuchnia kresowa, kuchnia kujawska, kuchnia małopolska, kuchnia mazowiecka, kuchnia podlaska, kuchnia pomorsko-kaszubska, kuchnia śląska, kuchnia warmińsko-mazurska oraz kuchnia wielkopolska. Każdy z rozdziałów okraszony jest swego rodzaju przystawką w postaci informacji o lokalnych produktach danego regionu. Osobiście, jako rodowita Wielkopolanka, byłam ciekawa czy znajdę moje ukochane wyroby, których smak kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Nie zawiodłam się! Szybko odnalazłam notatkę o wielkopolskim serze smażonym (przyrządzanym ze zgliwiałego – tak, tak, praktycznie zepsutego – twarogu), dalej rogale świętomarcińskie pieczone w Poznaniu z okazji imienin św. Marcina na 11 listopada, a na koniec istna wisienka na torcie, czyli słynne andruty kaliskie, którymi zajadałam się będąc małą dziewczynką.

Magda Gessler bierze nas za rękę i prowadzi poprzez wszystkie regiony, przypominając o tym, co najcudowniejsze w naszej ojczyźnie. Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bundz z wiosennego wypasu owiec, sycący pieprzny kindziuk, pasztet z gruszkami, placuszki miodowe, sałatka leniwej gospodyni, zielone pierogi z pstrągiem… To tylko niektóre z produktów czy przepisów. Niekończące się fuzje smaków! W każdym rozdziale po kilku słowach od serca, na kolejnych kartkach znajdujemy przepisy oraz kolorowe, duże fotografie, które obrazują potrawy. Należy także wspomnieć, że wszystkie przepisy są autorstwa Gessler. Restauratorka zainspirowała się wszelkimi specjałami, które możemy znaleźć tylko u nas w Polsce. W publikacji wspomina także, że podróżując po naszym kraju niemal codziennie odkrywa coś nowego. Nieustannie zachwyca ją przywiązanie hodowców i restauratorów do wysokiej jakości produktów regionalnych, które spotyka podczas swoich wypraw.

Na pewno będę z tej publikacji korzystała niejednokrotnie. Poza tym polecam ją praktycznie każdemu: opisy przygotowywania potraw nie są skomplikowane, dania same w sobie też nie należą do najtrudniejszych. Nadchodzą Święta, więc myślę, że „Smaczna Polska” może być idealnym prezentem pod choinkę. A poza tym pamiętajmy o starym, polskim przysłowiu: „Przez żołądek do serca!”.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Magda Gessler, „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”, Kraków, Wydawnictwo Znak, 2013




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat