Menu przeciętnego Portugalczyka składa się w głównej mierze z rozmaitych ryb. Potrawą narodową jest bacalhau, czyli solony dorsz, którego przyrządza się na różnorodne sposoby. Równie popularnym daniem są rybne krokiety, znane jako pasteis de bacalhau. W gusta rodowitych mieszkańców wpisują się także wielorakie gatunki mięs, w tym zwłaszcza wołowina, baranina i jagnięcina. Zazwyczaj dania mięsne podawane są z oliwą z oliwek, pikantnymi dodatkami i wyrazistymi w smaku dipami. Portugalia słynie też z wyrobów wędliniarskich. To właśnie stąd pochodzi klasyczna wędzona szynka – presunto. Podniebienia bardziej wybrednych smakoszy dopieści natomiast ostra kiełbasa chourico.
Niebanalność smaku portugalskie rarytasy zawdzięczają przyprawom. Z ziół korzysta się w tej kuchni non stop. Królują szafran, cynamon, curry i kolendra. Na śniadania preferowane są produkty mleczne w postaci kozich i owczych serów. Na pierwsze danie Portugalczyk poleciłby z pewnością caldo verde, czyli tak zwaną zieloną zupę z kapusty włoskiej, kiełbasy i pomidorów. W menu tego kraju znajdziemy też tajemniczo brzmiącą zupę z kamienia, która gotowana jest z warzyw, mięsa i fasoli. Najważniejszym jej składnikiem jest papryczka strączkowa. Jako przekąskę polecić można salgados, tj. pikantne paszteciki, doskonałe na przystawkę, bądź lekką kolację.
Kuchnia portugalska ma coś w zanadrzu również dla miłośników deserów. Na wyróżnienie zasługuje różowy pudding – arroz doze, oraz smakowite tarty owocowe i budyniowe. Warty grzechu jest pudim flan – karmelowy pudding z cynamonem, czy mousse de chocolate, czyli klasyczny mus czekoladowy. Z tradycyjną „małą czarną” nic nie smakuje lepiej niż pasteis de nata, a więc malutkie babeczki z przepysznym kremem jajeczno-waniliowym.
Anna Waliłko
(anna.walilko@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com