Wszyscy szukamy odpowiedzi na pytania o to, jak sobie z tym poradzić, jak zwalczyć senność, znaleźć siły, wzmocnić odporność. Odpowiedzi na wiele tych pytań znaleźć możemy w kuchni! Prawidłowe odżywianie to ważny element dobrego samopoczucia.
Stan zdrowia, kondycja fizyczna
i odporność na zachorowania składają się z wielu czynników. Jednym z nich jest prawidłowe, wartościowe jedzenie, które zapewnia nam siłę i energię, ale też witaminy i składniki odżywcze. Podstawą dobrej diety jest wartościowe śniadanie.
Na dobry początek
- Śniadanie daje nam zastrzyk energii na resztę dnia. Dzięki niemu poprawia się pamięć i koncentracja, a organizm szybciej przyswaja wiedzę. Pełnowartościowe śniadanie zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na sięganie po szybkie, zawierające puste kalorie, słodkie przekąski – zauważa dietetyczka Agata Ziemnicka. Przekłada się to później na zachowanie prawidłowej masy ciała i zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości i chorób przewlekłych m.in. cukrzycy, zespołu metabolicznego czy nadciśnienia tętniczego. - Prawidłowe śniadanie powinno zawierać błonnik, białko, węglowodany złożone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega –3 i omega –6. Dodatkowo idealnie sporządzone śniadanie powinno pokrywać od 20–30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego – tłumaczy dietetyczka, która na zabiegane poranki proponuje koktajle, które mogą być łatwą
w przygotowaniu bombą witamin i składników odżywczych.
Śniadanie w szklance
Od czego zacząć komponowanie śniadania w szklance? Po pierwsze produkt zbożowy: płatki owsiane, płatki wielozbożowe, otręby pszenne/owsiane, granola, musli. Tego typu produkty są źródłem błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości oraz dostarczają witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo i wapń. Gotowe mieszkanki są ułatwieniem, ale wazne jest czytanie składów: często w płatkach i granolach znajduje się dużo cukru prostego. Warto czytać składy.
Po drugie produkt mleczny, źródło pełno-wartościowego białka, wapnia, potasu, witamin z grupy B i witaminy D. Do przygotowania naszej śniadaniowej szklanki możemy wykorzystać mleko, jogurt naturalny, maślankę, kefir lub serek wiejski. Białko dostarczone za pomocą tych produktów jest wysokowartościowe i stanowi podstawowy element budulcowy wszystkich tkanek organizmu. Wapń natomiast zapewnia prawidłowy wzrost i budowę kości u najmłodszych, pozwala także na utrzymanie masy kostnej w ciągu całego życia.
Kolejnym składnikiem, o który możemy wzbogacić śniadanie są orzechy, nasiona i pestki. - Dostarczają one nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega –3 i omega –6), dzięki którym podniesiony zostaje współczynnik sytości posiłku oraz umożliwione jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. witamin A, D, E, K. Ponadto są źródłem witaminy A, E, D, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza oraz miedzi – dodaje Agata Ziemnicka. Znakomitym źródłem kwasów omega –3, są również siemię lniane oraz popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Należy jednak pamiętać, że z ilością orzechów w ciągu dnia nie należy przesadzać, 20 do 40 g zdecydowanie wystarczy.
Ostatnią grupą produktów, który nie tylko wzbogaci naszą szklankę śniadaniową o dodatkowe witaminy i minerały, ale i zadba o walory smakowe, są owoce! Nie trzeba chyba przypominać, że pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia stanowi absolutne minimum. Dlatego do przygotowania śniadania wykorzystujmy owoce i warzywa, zwłaszcza te sezonowe. Świetnym sposobem na dodanie smaku, ale też właściwości prozdrowotnych, jest wzbogacienie koktajlu o imbir i miód.
Nie tylko na śniadanie
Koktajl to dobry pomysł na posiłek nie tylko rano. To szybkie w przygotowaniu danie sprawdzi się w domu, w pracy, w podróży, po treningu. Witaminowa bomba zawsze pod ręką. Przepis jest prosty: wszystkie składniki miksujemy w pojemniku blendera i gotowe! A składy? Mamy swoje ulubione propozycje:
Zielony koktajl regenerujący
Jagodowa bomba
Bananowo – kakaowa moc
Aksamitnie gładka konsystencja
Przygotowując koktajl z dodatkiem różnorodnych składników, często trudnych do zblendowania bardzo ważną rolę odgrywa konsystencja. Blender próżniowy wysokoobrotowy Philips o mocy 1400W blenduje nawet najtwardsze składniki i gwarantuje aksamitnie gładką konsystencję, bez piany i rozwarstwiania. Technologia próżniowa wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania. Dzięki temu koktajle nie utleniają się i zachowują świeżość do 8 godzin oraz do 3x więcej witaminy C w porównaniu do tych blendowanych standardowo. Przygotowane w blenderze próżniowym koktajle będą nie tylko prezentem dla organizmu, ale także ucztą dla podniebienia.
Rekomendowana cena blendera próżniowego Philips HR3752/00 wynosi 1 169,00 PLN
Fot. Philips
Informacja prasowa