Dieta fodmap to ograniczenie węglowodanów źle trawionych przez niektóre osoby. Pierwsza część szczegółowo opisuje czym jest dieta, jak wyglądają początki oraz pomoc w zorganizowaniu swojej spiżarni, a także porady jak robić zakupy.
Następnie w książce zawartych jest 75 prostych, a jednocześnie wyjątkowych przepisów. Niektóre z nich są przygotowane także z myślą o weganach i wegetarianach. Całość zawiera także smakowite zdjęcia. Najważniejsze jest chyba to, że jedna z autorek, Mollie Tunitsky, przez lata zmagała się z problemami żołądkowymi i własne dociekania doprowadziły ją do stosowania diety o niskiej zawartości węglowodanów. Ponadto przepisy są na tyle ciekawe i proste, że mogą je przygotować osoby, które nie borykają się z problemami po to, by urozmaicić sobie codzienną dietę.
Druga z autorek, Gabriela Gardner, jest dietetyczką specjalizującą się w zaburzeniach żywienia. Książka z dietą fodmap zawiera szereg przemyślanych przepisów takich jak: bezmięsne dania główne, niecodzienny sposób przygotowania ryb i owoców morza, a także pomysły na przyrządzenie dań z drobiu. Nie brakuje przepisów na przekąski i desery, a także dodatki takie jak: podstawowy sos winegret, domowy ketchup czy pesto. Dla miłośników słodkości będzie także alternatywa: dieta fodmap zawiera także przygotowanie muffinek bananowych, plasterków banana w czekoladzie a także batonów kokosowo-cytrynowych. Jest to kolejna propozycja wśród książek kucharskich do której warto zajrzeć, kiedy chcemy zadbać o ogólny stan swojego zdrowia, a przy tym zjeść coś pysznego.
Sylwia Wasin
(sylwia.wasin@dlalejdis.pl)
Mollie Tunitsky, Gabriela Gardner, Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta Fodmap, 2018, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań.