Świąteczna kuchnia z wolnowarem

Świąteczne gotowanie z Crockpot.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach królują smaczne tradycyjne dania, które jednocześnie są niezwykle pracochłonne. By przygotować bigos, grzybową czy karpia często spędzamy godziny w kuchni na mieszaniu, smażeniu, gotowaniu i doprawianiu. Ten kuchenny maraton można jednak skrócić. Wystarczy, że zamiast tradycyjnych garnków użyjemy wolnowaru Crockpot, który sprawi, że potrawy „ugotują się same”, będą zdrowsze, smaczniejsze, a do ich przygotowania zużyjemy mniej energii.

Świąteczne potrawy najlepiej smakują właśnie przez te kilka wyjątkowych dni w roku. Dlatego przygotowując je, staramy się dołożyć wszelkich starań, by nie zawieść domowników. Wbrew pozorom smak i wartości odżywcze świątecznych dań nie są wprost proporcjonalne do czasu, który spędzamy w kuchni. Najlepszym dowodem na to jest przyrządzanie potraw w wolnowarze Crockpot. Jest to bardzo prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze 75 do 95°C.  Umieszczone w naczyniu składniki gotują się przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia. Zapobiega to kipieniu i przypalaniu posiłków. Wolnowar oszczędza nasz czas, ponieważ nie wymaga naszej obecności. Przygotowanego dania nie trzeba mieszać i doglądać. Wolnowary Crockpot można bez problemu zostawić na kilka godzin bez nadzoru, a wolny czas wykorzystać na dowolne aktywności.

Grzybowa, barszcz, farsz na pierogi, bigos lub postna kapusta ze śliwkami zyskają zupełnie nowy, głębszy smak, gdy do ich przygotowania wykorzystamy wolnowar. Będą też zdrowsze, gdyż zachowają więcej witamin i minerałów niż ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania. Przygotowywane w wolnowarze dania są bardziej soczyste i zdrowe, gdyż temperatura ich gotowania czy duszenia nie przekracza 100˚C. Mięso nie przywiera do naczynia i nie kurczy się. Ponieważ do dań z wolnowaru nie trzeba dodawać tłuszczu, zawierają one znacznie mniej kalorii niż ich smażone odpowiedniki.

Jedną z bardziej czasochłonnych potraw podawanych w czasie świąt jest staropolski bigos. Większości z nas kojarzy się z wielogodzinnym staniem przy garnku z drewnianą łyżką i mieszaniem kapusty, żeby się nie przypaliła. Jeśli tradycyjny garnek zastąpimy wolnowarem ten problem znika. Przyrządzenie bigosu w wolnowarze jest niezwykle proste. Zaczynamy od namoczenia grzybów. Następnie na średniej wielkości patelni podsmażamy cebulę i wrzucamy ją do misy wolnowaru, do której dodajemy kolejno podsmażony i zarumieniony boczek, kiełbasę oraz wieprzowinę. Potem kroimy świeżą kapustę na wąskie paski i wkładamy do naczynia. Dodajemy kapustę kiszoną, liście laurowe, kminek, sól, pieprz i ziele angielskie. W wodzie po namoczeniu grzybów mieszamy przecier pomidorowy, wino i grzyby oraz śliwki. To wszystko dodajemy do naczynia Crockpot. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 7-8 godzin na poziomie LOW lub przez 5-6 godzin na poziomie HIGH. Nie musimy się martwić o zużycie prądu. Dzięki wolnowarowi zaoszczędzimy aż do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami.

Jeśli jesteśmy już przekonani do przygotowywania świątecznych dań w wolnowarze Crockpot, to być może warto taki prezent podarować też bliskim pod choinkę? Do wyboru mamy wolnowary z powłoką DuraCeramic™, która jest 4 razy trwalsza od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i nie łuszczy. Przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej. Powłoka ta jest także wolna od PTFE i PFOA, więc nie tylko jest łatwa do czyszczenia, ale również bezpieczna. Firma Crockpot proponuje również wolnowary z tradycyjną misą kamionkową, którą można myć w zmywarce. W ofercie marki znajdują się głownie modele cyfrowe, które dają pełną kontrolę nad przygotowywaniem posiłków, nie angażując nas w proces gotowania. Wystarczy, że ustawimy czas od 30 minut do 20 godzin i zaplanujemy grzanie na poziomie LOW lub HIGH. Wbudowany timer zatrzyma gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować danie gorące i gotowe do podania domownikom.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat