Światowy Dzień Jabłka

28 września świętujemy razem z jabłkami.
28 września 2020 obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłoń to zdecydowanie najpopularniejsze drzewo owocowe w naszym kraju.

I dobrze, bo jabłka są bardzo zdrowe i pełne witamin. Ich odmian jest tak dużo, że każdy może znaleźć swój ulubiony typ. Jednak choć Polacy znają je od dziecka, kiedy stają przed decyzją, które wybrać, są zagubieni bo wiedza konsumencka na ich temat jest mała.

Jabłka należą do grupy owoców o niskim indeksie glikemicznym - nie doprowadzają do znacznego skoku cukru we krwi, więc regulują apetyt. Są przy tym niskokaloryczne, można właściwie spożywać je codziennie bez troski o smukłą talię. Na ich korzyść wpływa również obecność pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W żołądku pektyny tworzą rodzaj galaretki, która sprzyja naturalnej florze bakteryjnej. Jednocześnie nadają gęstości trawionemu pokarmowi, co sprawia, że owoc ten wywołuje przyjemne uczucie sytości. Nie ma potrzeby podjadania.

Podział Jabłek ze względu na zastosowanie

Deserowe, czyli najlepsze na surowo
To odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko-winne. Jabłka zaliczane do tej grupy najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu. Najpopularniejsze jabłka deserowe to: Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan, Gala i Golden Delicious.

Stołowe (uniwersalne)
Jabłka uniwersalne, czyli takie, które można spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Najbardziej nadają się do ciast oraz mięs. Posiadają słodko-kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Do jabłek stołowych zaliczamy m.in.: Cortlandy, Idaredy.

Do obróbki termicznej
Te jabłka posiadają kwaśny smak, są kruche i bardzo szybko się rozgotowują. Nadają się do przetworów: dżemów, musów, sosów i dodatków do ciast. Smakują wyśmienicie z przyprawami (cynamon, imbir, wanilia czy goździki). Do obróbki termicznej wykorzystujemy Antonówkę oraz Szarą Renetę.

Jabłka najlepiej jeść całe, ze skórką i gniazdem nasiennym. Tam bowiem ukryta jest większość cennych substancji.

W ofercie Braci Sadowników są dostępne markowe jabłka pochodzące z sadów w Śmiłowicach. Są świeże, soczyste i nie są woskowane. To wszystko dzięki temu, że droga „z drzewa” do punktu sprzedaży jest krótka. Wybierając jabłka od Braci można wesprzeć również naturę i zadbać o środowisko. Bracia jako pierwsi wprowadzili tekturowe opakowania na jabłka bez użycia grama folii.

Jabłka Braci Sadowników w ofercie zero waste są dostępne w dwóch formatach opakowań - po 2 oraz 4 sztuki. Dostępne są jabłka odmiany Gala, czyli jabłka deserowe. Ta odmiana charakteryzuję się złocistożółtym kolorem z jaskrawoczerwonym rumieńcem. Jej miąższ jest kremowy i kruchy, a smak słodki.  Jest to poręczna porcja świeżych jabłek na drugie śniadanie oraz zdrowa przekąska. Co ważne, sięgając po jabłka Braci Sadowników mamy pewność, że wybieramy owoce z pewnego źródła, zawsze o tej samej, wysokiej jakości. Papier użyty do produkcji tacek posiada międzynarodowy certyfikat FSC, co oznacza, że pochodzi z naturalnych surowców pozyskanych z odpowiedzialnych źródeł.

Fot. Bracia Sadownicy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat