Świeże pomidory kontra przecier

Gdzie znajdziemy więcej likopenu?
Wszyscy uwielbiamy smak prawdziwych, soczystych i świeżych pomidorów, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że to przetworzone pomidory mogą być... zdrowsze! Te w kartonie, puszce czy butelce są w stanie dostarczyć nam więcej cennego likopenu – silnego przeciwutleniacza, który wspiera nasze zdrowie, wygląd i odporność. Sprawdź, dlaczego pomidory z półki, nie z krzaka zasługują na miejsce w Twojej kuchni.

Przetworzone? To nie znaczy, że nie zdrowe!
Wydawać by się mogło, że to świeże warzywa są najcenniejszym źródłem witamin i składników odżywczych. W końcu przetworzony produkt wielu kojarzy się z mniej zdrowym odpowiednikiem. Nie jest tak jednak z likopenem – przeciwutleniaczem, którego regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie i wygląd. To również on nadaje warzywom i owocom czerwonego koloru. Jak wynika z danych opublikowanych w czasopiśmie Journal of Nutrition and Metabolism1 w 2024 roku, stężenie likopenu w przetworzonych produktach spożywczych jest wyższe niż w świeżych owocach i warzywach. Dzieje się tak, ponieważ obróbka cieplna warzywa rozbija jego ściany komórkowe i automatycznie uwalnia likopen, zwiększając jego dawkę do spożycia. Dla przykładu świeże pomidory zawierają od 0,72-4,2 mg/100 g likopenu, za to już po samym ugotowaniu wzrasta do pewnych 3,70 mg/100 g. Co ciekawe w przetworzonym już sosie pomidorowym możemy go znaleźć 6,20 mg/100 g, a w koncentracie pomidorowym od 5,40–150 mg/100. Za to na najwyższej pozycji znajdziemy ketchup, ponieważ tutaj zawartość likopenu (mg/100 g) to aż 9,90-13,44. Te liczby pokazują, że pomidory poddane obróbce termicznej mogą wnosić do naszych dań nawet więcej wartości niż surowe warzywa.

W których produktach pomidory smakują najlepiej?
Marka PODRAVKA w swoim portfolio dysponuje wieloma pomidorowymi specjałami. Wszystkie są przygotowywane w 100% z najwyższej jakości, świeżych, aromatycznych pomidorów, dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu i na żyznych glebach chorwackiego regionu Istria. Należy do nich np. Passata PODRAVKA bez dodatku soli, konserwantów i sztucznych dodatków, która sprawdzi się do dań kuchni polskiej lub śródziemnomorskiej. Kolejna propozycja to przecier pomidorowy PODRAVKA – idealny do przygotowania baz zup i sosów do makaronów, ryżu czy pizzy. Również wielbiciele pomidorów w stałej formie znajdą coś dla siebie, ponieważ marka stworzyła Pomidory w całości bez skórki PODRAVKA. Doskonale sprawdzą się jako składnik zapiekanek, baza do przygotowania sosów pomidorowych lub do przygotowania leczo. Pomysłów na kulinarne kompozycje z ich wykorzystaniem jest wiele - zapraszamy do pomidorowego raju PODRAVKA!

1 Czasopismo naukowe, które publikuje oryginalne artykuły badawcze, przeglądowe oraz kliniczne z zakresu szeroko pojętej tematyki ludzkiego żywienia i metabolizmu.

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat