TOP 5 przekąsek wegetariańskich

5 najlepszych przekąsek wegetariańskich.
Wegetarianizm to znana od dziesięcioleci i ciesząca się coraz większą popularnością opcja kulinarna.

Przepis na przekąski wegetariańskie ma wiele zalet: jest łatwy w przygotowaniu, a efekty są lekkie i, przede wszystkim, zdrowe, a duża dostępność świeżych warzyw w naszym kraju daje naprawdę szerokie pole do popisu. Przepis na przekąski tego typu nie wymaga drogich i wymyślnych składników – wystarczy kilka ulubionych warzyw i odpowiednie dodatki. Warto przygotować też dipy do przekąsek.

1. Cukinia w panierce z parmezanu

Cukinia panierowana w parmezanie to przykład sycącej i aromatycznej przekąski, do której przygotowania potrzeba naprawdę niewiele. W jednej miseczce należy zmieszać starty parmezan z odrobiną bułki tartej, w drugiej rozmieszać jajko, a do trzeciej nasypać mąki. Pokrojoną w kostki cukinię można obtoczyć w ulubionych ziołach, a kolejno w mące, jajku i parmezanowej panierce. Tak przygotowane słupki z cukinii należy smażyć na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Przekąskę tę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

2. Hummus z warzywnymi słupkami

W każdym wegetariańskim bufecie musi znaleźć się przepis na przekąski z wykorzystaniem ciecierzycy! Przygotowanie wersji klasycznej zajmuje tylko kilka minut. Puszkę ciecierzycy należy zmiksować blenderem wraz z kilkoma łyżkami zalewy, stopniowo dodając łyżeczkę soku z cytryny, ząbek czosnku, kilka łyżek pasty tahini, oliwę oraz przyprawy, np. sól, pieprz i kumin. Gotowy hummus powinien mieć konsystencję delikatnej pasty, dlatego by ją osiągnąć, podczas miksowania można dodawać także niewielkie ilości zalewy. Tak przygotowaną pastę można podawać z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami, np. ogórkiem, marchewką, selerem naciowym lub kalarepą, co pozwoli uzyskać połączenie delikatności i chrupkości.

3. Ogórki kiszone w panierce

Tak, tak! Choć brzmi to dość zaskakująco, panierowane ogórki kiszone robią furorę na każdej imprezie i świetnie sprawdzą się jako przekąski sylwestrowe – przepisy na ich przygotowanie różnią się szczegółami. Przedstawiamy jeden, sprawdzony przez nas! Na początku należy pokroić je w średniej grubości plastry, a następnie obtoczyć w przyprawach – świetnie sprawdzi się mielona papryka chili oraz czosnek. Kolejny krok to obtoczenie przyprawionych plastrów w mące, rozmieszanym jajku, a na końcu – w bułce tartej. Tak przygotowane plastry należy smażyć na głębokim tłuszczu i podawać z ulubionym sosem. Dipy do przekąsek panierowanych najczęściej przygotowuje się na podstawie majonezu, keczupu lub musztardy. Do tej przystawki idealnie pasuje dip musztardowo-pieprzowy.

4. Wytrawne muffiny z ciasta francuskiego

Słone muffiny to efektowna i wygodna przekąska – zarówno w jedzeniu, jak i przygotowaniu. Wystarczy wyłożyć foremki kawałkami ciasta francuskiego, a następnie wypełnić je farszem, czyli mieszanką śmietany, jajka i ulubionych dodatków, np. groszku, papryki, pieczarek i ulubionych przypraw. Wierzch babeczek należy posypać tartym serem, a następnie piec je przez 15 minut w 200 stopniach. Gotowe!

5. Deska serów

Jeśli chodzi o przystawki imprezowe i przekąski sylwestrowe, przepisy nie mogą być zbyt skomplikowane – im szybsze ich przygotowanie, tym więcej czasu pozostaje na zabawę! Deska serów idealnie wpasowuje się więc w ten zamysł. Wybierz sery o różnych smakach, odcieniach i konsystencji – aromatyczny ser pleśniowy, delikatna mozzarella i twardy ementaler to tylko niektóre z propozycji do wykorzystania. Pamiętaj jednak, że o ile przekąska ta jest odpowiednia dla wegetarian, weganie nie będą mogli jej zjeść, dlatego jeśli wśród gości znajdują się osoby na diecie wegańskiej, sięgnij po sery wegańskie.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat