Przepis na przekąski wegetariańskie ma wiele zalet: jest łatwy w przygotowaniu, a efekty są lekkie i, przede wszystkim, zdrowe, a duża dostępność świeżych warzyw w naszym kraju daje naprawdę szerokie pole do popisu. Przepis na przekąski tego typu nie wymaga drogich i wymyślnych składników – wystarczy kilka ulubionych warzyw i odpowiednie dodatki. Warto przygotować też dipy do przekąsek.
1. Cukinia w panierce z parmezanu
Cukinia panierowana w parmezanie to przykład sycącej i aromatycznej przekąski, do której przygotowania potrzeba naprawdę niewiele. W jednej miseczce należy zmieszać starty parmezan z odrobiną bułki tartej, w drugiej rozmieszać jajko, a do trzeciej nasypać mąki. Pokrojoną w kostki cukinię można obtoczyć w ulubionych ziołach, a kolejno w mące, jajku i parmezanowej panierce. Tak przygotowane słupki z cukinii należy smażyć na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Przekąskę tę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
2. Hummus z warzywnymi słupkami
W każdym wegetariańskim bufecie musi znaleźć się przepis na przekąski z wykorzystaniem ciecierzycy! Przygotowanie wersji klasycznej zajmuje tylko kilka minut. Puszkę ciecierzycy należy zmiksować blenderem wraz z kilkoma łyżkami zalewy, stopniowo dodając łyżeczkę soku z cytryny, ząbek czosnku, kilka łyżek pasty tahini, oliwę oraz przyprawy, np. sól, pieprz i kumin. Gotowy hummus powinien mieć konsystencję delikatnej pasty, dlatego by ją osiągnąć, podczas miksowania można dodawać także niewielkie ilości zalewy. Tak przygotowaną pastę można podawać z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami, np. ogórkiem, marchewką, selerem naciowym lub kalarepą, co pozwoli uzyskać połączenie delikatności i chrupkości.
3. Ogórki kiszone w panierce
Tak, tak! Choć brzmi to dość zaskakująco, panierowane ogórki kiszone robią furorę na każdej imprezie i świetnie sprawdzą się jako przekąski sylwestrowe – przepisy na ich przygotowanie różnią się szczegółami. Przedstawiamy jeden, sprawdzony przez nas! Na początku należy pokroić je w średniej grubości plastry, a następnie obtoczyć w przyprawach – świetnie sprawdzi się mielona papryka chili oraz czosnek. Kolejny krok to obtoczenie przyprawionych plastrów w mące, rozmieszanym jajku, a na końcu – w bułce tartej. Tak przygotowane plastry należy smażyć na głębokim tłuszczu i podawać z ulubionym sosem. Dipy do przekąsek panierowanych najczęściej przygotowuje się na podstawie majonezu, keczupu lub musztardy. Do tej przystawki idealnie pasuje dip musztardowo-pieprzowy.
4. Wytrawne muffiny z ciasta francuskiego
Słone muffiny to efektowna i wygodna przekąska – zarówno w jedzeniu, jak i przygotowaniu. Wystarczy wyłożyć foremki kawałkami ciasta francuskiego, a następnie wypełnić je farszem, czyli mieszanką śmietany, jajka i ulubionych dodatków, np. groszku, papryki, pieczarek i ulubionych przypraw. Wierzch babeczek należy posypać tartym serem, a następnie piec je przez 15 minut w 200 stopniach. Gotowe!
5. Deska serów
Jeśli chodzi o przystawki imprezowe i przekąski sylwestrowe, przepisy nie mogą być zbyt skomplikowane – im szybsze ich przygotowanie, tym więcej czasu pozostaje na zabawę! Deska serów idealnie wpasowuje się więc w ten zamysł. Wybierz sery o różnych smakach, odcieniach i konsystencji – aromatyczny ser pleśniowy, delikatna mozzarella i twardy ementaler to tylko niektóre z propozycji do wykorzystania. Pamiętaj jednak, że o ile przekąska ta jest odpowiednia dla wegetarian, weganie nie będą mogli jej zjeść, dlatego jeśli wśród gości znajdują się osoby na diecie wegańskiej, sięgnij po sery wegańskie.
Fot. Materiały zewnętrzne