Tradycyjny polski obiad z Piątnicą

Zdrowe, naturale produkty od OSM Piątnica.
Wspólne przygotowywanie posiłków i długie rozmowy przy rodzinnym stole są nieodłącznymi elementami polskiej tradycji.

Smak i zapach lokalnych potraw zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków, a także przyciąga turystów z całego świata. OSM Piątnica podtrzymuje regionalne zwyczaje i przygotowała propozycje na proste, sprawdzone obiady na gorące dni.

Jak pokazują badania1, aż 82% Polaków najchętniej wybiera dania z kuchni rodzimej. Potrawy te każdy z nas pamięta z rodzinnego domu i utożsamia z naturalnością, świeżością, a często z beztroskimi czasami dzieciństwa. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapisane na pożółkłych kartkach, mają ogromną wartość sentymentalną i umożliwiają kultywowanie regionalnych i lokalnych tradycji kulinarnych.

Jakie dania są jednocześnie tradycyjne i najlepsze na letnie dni?

  • Chłodnik – jedno z najszybszych rozwiązań na upały. To potrawa głęboko zakorzeniona w kuchni polskiej, która wywodzi się z Suwalszczyzny, gdzie jest jedzona i podawana we wszystkich restauracjach przez całe lato. Danie przygotowywane na bazie botwinki oraz kefiru i śmietany – najlepiej z Piątnicy –  podawane jest z ziemniakami z koperkiem oraz z  jajkiem na twardo.
  • Kluski leniwe – jak wskazuje nazwa, są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się na leniwy sobotni obiad. Wystarczy zagnieść twaróg z Piątnicy z jajkiem i mąką. Po wymieszaniu ciasto należy uformować w rulonik, pociąć na małe kawałki i wrzucić do gotującej się wody na kilka minut. Najlepiej smakują z bułką tartą usmażoną na maśle.
  • Ziemniaki z gzikiem – proste danie, które powstało w pierwszej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. Gzik przygotowywany jest najczęściej z twarogu lub kremowego serka np. Twój Smak Aksamitny z Piątnicy z dodatkiem jogurtu naturalnego, szczypiorku i przypraw. Połączenie ziemniaków z gzikiem może wydawać się nietypowe, ale wystarczy spróbować go raz, żeby zrozumieć, dlaczego jest popularny od stuleci.

Tradycyjne potrawy w każdym domu przygotowywane są nieco inaczej, co nadaje prostym daniom unikalnego charakteru. Wybierając sprawdzone składniki, jakimi są produkty z Piątnicy i odtwarzając stare przepisy, możemy przenieść się w kulinarną podróż do smaków poznanych w domu rodziców czy dziadków albo odkryć potrawy z różnych regionów Polski.

Fot. OSM PIĄTNICA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat