Smak i zapach lokalnych potraw zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków, a także przyciąga turystów z całego świata. OSM Piątnica podtrzymuje regionalne zwyczaje i przygotowała propozycje na proste, sprawdzone obiady na gorące dni.
Jak pokazują badania1, aż 82% Polaków najchętniej wybiera dania z kuchni rodzimej. Potrawy te każdy z nas pamięta z rodzinnego domu i utożsamia z naturalnością, świeżością, a często z beztroskimi czasami dzieciństwa. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapisane na pożółkłych kartkach, mają ogromną wartość sentymentalną i umożliwiają kultywowanie regionalnych i lokalnych tradycji kulinarnych.
Jakie dania są jednocześnie tradycyjne i najlepsze na letnie dni?
- Chłodnik – jedno z najszybszych rozwiązań na upały. To potrawa głęboko zakorzeniona w kuchni polskiej, która wywodzi się z Suwalszczyzny, gdzie jest jedzona i podawana we wszystkich restauracjach przez całe lato. Danie przygotowywane na bazie botwinki oraz kefiru i śmietany – najlepiej z Piątnicy – podawane jest z ziemniakami z koperkiem oraz z jajkiem na twardo.
- Kluski leniwe – jak wskazuje nazwa, są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się na leniwy sobotni obiad. Wystarczy zagnieść twaróg z Piątnicy z jajkiem i mąką. Po wymieszaniu ciasto należy uformować w rulonik, pociąć na małe kawałki i wrzucić do gotującej się wody na kilka minut. Najlepiej smakują z bułką tartą usmażoną na maśle.
- Ziemniaki z gzikiem – proste danie, które powstało w pierwszej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. Gzik przygotowywany jest najczęściej z twarogu lub kremowego serka np. Twój Smak Aksamitny z Piątnicy z dodatkiem jogurtu naturalnego, szczypiorku i przypraw. Połączenie ziemniaków z gzikiem może wydawać się nietypowe, ale wystarczy spróbować go raz, żeby zrozumieć, dlaczego jest popularny od stuleci.
Tradycyjne potrawy w każdym domu przygotowywane są nieco inaczej, co nadaje prostym daniom unikalnego charakteru. Wybierając sprawdzone składniki, jakimi są produkty z Piątnicy i odtwarzając stare przepisy, możemy przenieść się w kulinarną podróż do smaków poznanych w domu rodziców czy dziadków albo odkryć potrawy z różnych regionów Polski.
Fot. OSM PIĄTNICA
Informacja prasowa