Truskawki nie tylko do jedzenia

Truskawkowe szaleństwo.
Truskawki są zapowiedzią lata. Cieszą nas nie tylko słodkim smakiem, ale także kuszącym zapachem i wyglądem.

Któż z nas nie lubi dżemu truskawkowego, naleśników z musem truskawkowym albo sorbetu truskawkowego? Ten smaczny owoc może być wykorzystany na miliony sposobów, ale bez wątpienia najlepiej smakuje… prosto z krzaczka.

Truskawki pełne witamin
Truskawki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Zawierają cenne mikroelementy oraz witaminy. Ich owoce są źródłem przede wszystkim witaminy C (posiadają jej więcej niż cytryny i pomarańcze!), ale także wapnia, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i pozostałych witamin A, E, B2, B3, B6. Truskawki wspomagają także oczyszczanie organizmu z toksyn, ponieważ zawierają pektynę, która poprawia przemianę materii. A dla osób, które dbają o linię cenną informacją jest fakt, iż są one niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zatem można jeść ich bardzo dużo, nie martwiąc się o swoją dietę. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, natomiast kwas salicylowy i przeciwutleniacze mają bardzo silne działanie przeciwzapalne.

Białe truskawki?
Zastanawiacie się co to są Pinberry? Nazwa pochodzi od dwóch angielskich słów: pineapple (ananas) i strawberry (truskawka). Stąd polskie Ananoskawki, czyli białe truskawki. Mimo że mają dokładnie ten sam profil genetyczny co zwykła truskawka, to odróżnia je nie tylko kolor, ale także smak i zapach łudząco podobne do ananasa. Owoce te pochodzą z Ameryki Południowej i są dziką odmianą truskawek. Białe truskawki były jednak zagrożone wyginięciem do czasu, gdy kilka lat temu holenderscy producenci zaczęli je uprawiać. Rosną w szklarniach, a zrywa się je, gdy zmienią kolor z zielonego na biały, a ziarenka staną się ciemnoczerwone.

Nie tylko do jedzenia
Nawet tak zwyczajny owoc, jakim jest truskawka, potrafi zaskoczyć. Gdy sezon na truskawki będzie już mijał i będą stawały się towarem deficytowym, możemy zakupić owoce trochę gorszej jakości i wykorzystać je do zrobienia domowych kosmetyków. Bardzo łatwo można przygotować odżywczy peeling do twarzy: wystarczy rozgnieść truskawki widelcem, połączyć je z łyżką skrystalizowanego miodu i gotowe! Maleńkie drobinki, które znajdują się w środku owoców świetnie złuszczą obumarły naskórek. Z kolei osoby, które mają suchą skórę, mogą przygotować maseczkę truskawkową. Do rozgniecionych owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę kremówkę. Jeśli ktoś ma natomiast skórę tłustą, to zdecydowanie powinna pomóc truskawkowa maseczka z ubitym na sztywno białkiem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Takie domowe sposoby zapewne są o wiele zdrowsze i korzystniejsze dla naszej cery niż  kosmetyki zakupione w drogeriach.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat