Uważasz, że jesz zdrowo? Poznaj statystyki.

Poznaj statystyki zdrowego odżywiania.
Wielu z nas zapewne wydaje się, że dzięki coraz większej świadomości wpływu jedzenia na nasze życie oraz lepszej dostępności do różnorodnych produktów, jemy teraz o wiele zdrowiej niż kiedyś. Badania zaskakują...

Już powszechną wiedzą jest fakt, że jedzenie ma na nas kluczowy wpływ. I nie chodzi tu tylko o to, że bez niego nie przeżyjemy - ono wpływa na cały nasz organizm, ryzyko wystąpienia różnych chorób, a nawet to, jak się zachowujemy. Choć to tak oczywiste, nadal aż 26% zgonów na całym świecie to wynik nieprawidłowej diety.

Według badań w naszych jadłospisach nadal nie ma wystarczającej ilości różnorodnych oraz zdrowych produktów, aby można było mówić o zbilansowanej diecie. Wynikać to może z czynników ekonomicznych, niedostatecznej wiedzy, złych nawyków, jak również ze skłonności do przeceniania. Mało kto prowadzi skrupulatne zapiski z tego, co je, a jedynie takie zestawienie mogłoby pokazać, ile tak naprawdę w diecie występuje zdrowych produktów. I zapewne większość doznałaby szoku – jednak posiłki nie zawierają tak dużo warzyw czy mniej tłuszczu, jakby się wydawało! Z tego też wynika spaczone przekonanie, że dieta jest wystarczająca.

Naukowcy przez 30 lat obserwowali zwyczaje żywieniowe osób dorosłych oraz dzieci w 185 krajach. Na ich podstawie okazało się, że wcale nie jemy zdrowiej niż trzy dekady wcześniej. A właściwie jest to jedynie nieznaczny wzrost indeksu mierzącego jakość codziennej diety. Indeks ten, zwany AHEI, jest skalą od 0 do 100, która wykazuje, w jakim stopniu ludzie stosują się do zaleceń dietetyków. 0 oznacza bardzo złą dietę, zaś 100 – poprawnie zbilansowaną. W 2018 r. średni wynik wynosił 40,3, a zatem w stosunku do 1990 r. urósł zaledwie o 1,5 punktu.

Zdrowa dieta stała się popularniejsza m.in. w Chinach, Iraku, Wietnamie i Stanach Zjednoczonych, jednak wynik przekraczający 50 osiągnęło zaledwie 10 krajów, w tym m.in. Indonezja i Indie. Odżywianie pogorszyło się natomiast w Japonii, Tanzanii i Nigerii, a najgorszy wynik wykazały Brazylia, Meksyk, Egipt i USA.

Badania ujawniły także, że lepiej odżywiają się wykształceni dorośli i ich dzieci, kobiety od mężczyzn, a także ludzie starsi od dwudziesto- czy trzydziestolatków. W naszym regionie lepiej odżywiają się mieszkańcy miast niż terenów wiejskich.

Jak właściwie określano, czy dieta jest zdrowa, czy też nie? Zła dieta zawierała w sobie wysokoprzetworzone produkty, duże ilości czerwonego mięsa, cukru, soli oraz gazowanych i słodzonych napojów. Zdrowa zaś opierała się na posiłkach z przeważającym udziałem roślin strączkowych, orzechów oraz mało przetworzonych owoców i warzyw.

Ilona Podsiadła
(ilona.podsiadla@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat