Winne podróże Marka Kondrata po Majorce

Jak Marek Kondrat zakochał się w winach i Majorce.
Pomimo że o Majorce słyszał prawie każdy, nie każdy zna pochodzące stamtąd wina. Powszechnie wyspa nie kojarzy się z produkcją tego rodzaju alkoholu, chociaż historia uprawy winorośli sięga tam czasów rzymskich. Czym zatem zachwyciły Marka Kondrata?

- Z winami jest jak ze sztuką, jednym podoba się to, drugim zupełnie co innego. Ja wina z Majorki polubiłem dlatego, że oddają one charakter miejsca, z którego pochodzą. Kiedy będę je pił, będę sobie wyobrażał krajobrazy Majorki. Polubiłem je dlatego, że wyrażają bardzo odpowiadającą mi filozofię, filozofię człowieka w naturze zgodnie z nią żyjącego, a nie dominującego. I wreszcie polubiłem je dlatego, że mają bardzo niski procent alkoholu, jak na współczesne wina. Na takich winach uczyłem się kiedyś, 12% to jest to, co lubię w winie. Spróbujcie, namawiam gorąco! - mówi Marek Kondrat, właściciel Kondrat Wina Wybrane.

Łyk historii
Początki winiarstwa na wyspie sięgają II wieku przed naszą erą, ale jego tradycja nie była kultywowana nieprzerwanie. Czasy prosperity dla winiarzy z Majorki trwały aż do ostatniej dekady XIX wieku, kiedy do wyspy dotarła plaga filoksery (mszycy atakującej krzaki winorośli). Większość plantatorów musiała zrezygnować z produkcji wina i zamienić winnice na uprawę zboża, migdałowców, figowców i cytrusów. Późniejszy rozwój masowej turystyki również mocno wpłynął na wyspę. Chociaż na Majorce po tych zmianach produkcja wina mocno podupadła to nigdy nie została zapomniana i zaczęła ponownie odradzać się na początku lat 90-tych.

Aby dotrzeć do winnic na Majorce - niezależnie od tego, w którym kurorcie nadmorskim odpoczywamy - wystarczy krótka przejażdżka autem w głąb wyspy. Tam krajobraz gwałtownie zmienia się, wzgórza ustępują miejsca równinom. Następnie pojawiają się w oddali góry Serra de Tramuntana. Interior Majorki to tereny typowo rolnicze, w znacznej części podporządkowane uprawom winorośli.

W zgodzie z naturą
Winnice na Majorce umiejscowione są zarówno w północnej jak i południowej części wyspy. Sami producenci działają zgodnie z własną filozofią, która opiera się nie tylko na czerpaniu z różnorodności, ale także na wykorzystaniu specyfiki lokalnych odmian winorośli, gleby i klimatu oraz dążeniu do racjonalnej uprawy i poszanowania środowiska. Winnice usytuowane są na, gliniastym podłożu nazywanym lokalnie „cal vermell”, a uprawiane odmiany to m.in.: callet, manto negro, cabernet sauvignon, fogo neu, merlot, monastrell i syrah.

Wielu winiarzy na wyspie wytwarza wina biodynamiczne
- Biodynamika to podejście do natury, zakładające że człowiek, ziemia, ale i zabudowania gospodarcze, zwierzęta i rośliny to wspólny świat wzajemnej równowagi i ograniczenia zewnętrznej interwencji. - wyjaśnia Marek Kondrat

W winnicach biodynamicznych na Majorce winogrona winifikowane są w zależności od specyfiki rocznika w kadziach z nierdzewnej stali, dużych i małych beczkach i zbiornikach ceramicznych, powstałych z tamtejszej gliny. To właśnie stanowi o wyjątkowości win z Majorki.

Nie ma lepszego sposobu na zrozumienie wina niż docieranie do miejsc jego powstawania.

Fot. Kondrat Wina Wybrane
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat