Właściwości i zalety stosowania imbiru

Imbir - właściwości i zalety stosowania.
Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Jest spokrewniony z kurkumą, kardamonem i galangalem. Może być używany świeży, sproszkowany lub jako sok. Jako dodatek do diety zapewni Ci wiele korzyści zdrowotnych.

Wspomaga zdrowie jamy ustnej

Aktywne związki imbiru, zwane gingerolami, zapobiegają rozwojowi w jamie ustnej bakterii, które mogą powodować choroby przyzębia i poważne infekcje dziąseł.

Łagodzi ból mięśni

Imbir nie usunie natychmiastowo bólu mięśni, ale z czasem może złagodzić ból. W niektórych badaniach osoby, które przyjmowały imbir, odczuwały mniejszy ból mięśni po ćwiczeniach, niż osoby, które tego nie robiły.

Zwalcza zarazki

Niepowtarzalny zapach i smak imbiru pochodzi z jego naturalnych olejków, z których najważniejszym jest gingerol., który odpowiada za wiele właściwości leczniczych imbiru. Według badań Gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Na przykład może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest wynikiem nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie.

Łagodzi nudności

Zaledwie 1-1,5 grama imbiru może pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościom po operacji i porannym mdłościom.

Łagodzi bóle okresowe

Masz silne bóle menstruacyjne? Imbir w proszku może pomóc. W badaniach kobiety, które przyjmowały 1500 miligramów proszku imbirowego raz dziennie przez 3 dni podczas cyklu, odczuwały mniejszy ból niż kobiety, które tego nie robiły.

Łagodzi objawy zapalenia stawów

Imbir działa przeciwzapalnie, co oznacza, że zmniejsza obrzęki. Może być szczególnie pomocny w leczeniu objawów zarówno reumatoidalnego zapalenia stawów, jak i choroby zwyrodnieniowej stawów. Możesz złagodzić ból i obrzęk, przyjmując imbir doustnie lub stosując imbirowy kompres.

Łagodzi niestrawność

Jeśli cierpisz na częste problemy związane z niestrawnością, imbir może przynieść ulgę. Jedzony przed posiłkami może przyspieszyć trawienie I złagodzić objawy niestrawności.

Może pomóc w utracie wagi

Według badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach imbir może odgrywać rolę w utracie wagi. Badanie przeprowadzone w 2016 roku na 80 otyłych kobietach wykazało, że imbir może również pomóc obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i poziom insuliny we krwi.

Zdolność imbiru do wpływania na utratę wagi może być związana z jego potencjałem do zwiększania liczby spalanych kalorii lub zmniejszania stanu zapalnego w organizmie.

Może poprawiać funkcjonowanie mózgu i chronić przed chorobą Alzheimera

Uważa się, że są jednymi z głównych czynników powodujących chorobę Alzheimera i związane z wiekiem pogorszenie funkcji poznawczych. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że przeciwutleniacze i związki bioaktywne zawarte w imbirze mogą hamować reakcje zapalne występujące w mózgu. Istnieją również dowody na to, że imbir może bezpośrednio poprawić funkcjonowanie mózgu. W badaniu przeprowadzonym w 2012 roku na zdrowych kobietach w średnim wieku wykazano, że dzienne dawki ekstraktu z imbiru poprawiają czas reakcji i pamięć.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat