Zwany pomarańczą olbrzymią pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów - skarbnica cennych skladników odżywczych. Zawiera w sobie witaminę A, B, C, D, cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez, mangan, beta-karoten i błonnik. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy jest naturalnym środkiem opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Warto także wiedzieć, że przeciwutleniacze pomagają w zapobieganiu i odwracaniu uszkodzeń komórek wywołanych przez wolne rodniki, których spore ilości wchłania człowiek wraz z pożywieniem. Powodują zaś one mnóstwo chorób i problemów zdrowotnych. Regularne spożywanie pomelo to krok do walki z negatywnymi skutkami panoszenia się wolnych rodników w naszych organizmach.
Godną uwagi informacją dotyczącą pomarańczy olbrzymiej jest fakt, że ma ona właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Uważa się także, że pomelo wzmacnia odporność organizmu oraz że chronić może przed nowotworami. Badania na zwierzętach wykazały ponadto, że pomelo może mieć pozytywny wpływ na serce. Obniża bowiem poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Dzięki niskiej kaloryczności pomarańcza olbrzymia to idealny owoc dla osób, które się odchudzają. Warto wiedzieć ponadto, że pomelo zawiera bardzo dużo błonnika. Konsumpcja tego owocu zwiększa uczucie sytości, poprawia zdrowie jelit i mózgu, korzystnie działa na trawienie, zmniejsza ryzyko niektórych chorób przewlekłych, wzmacnia kości. Regularne spożywanie pomelo wskazane jest cukrzykom. Owoc ten obniża bowiem poziom cukru we krwi. Ze względu na to, że sok z pomelo jest zasadotwórczy, zaleca się jego picie osobom, którym dokucza zgaga. Ciekawą właściwością pomarańczy olbrzymiej jest to, że konsumpcja pomelo łagodzi objawy kaca.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com