Pochodząca z Azji śliwa mirabelka to skarbnica cennych substancji odżywczych. Zawiera w sobie witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez, potas, wapń, błonnik pokarmowy. Dzięki pektynom wspierana jest praca układu pokarmowego, poprawia się trawienie. Miłośników tych smacznych śliwek ucieszyć powinien także fakt, że sięganie po mirabelki zmniejsza prawdopodobieństwo zaparć i wzdęć. Warto też wiedzieć, że owoce te sprzyjają poprawnemu funkcjonowaniu narządu wzroku, ładnemu wyglądowi skóry, włosów i paznokci.
Ważną informacją dotyczącą mirabelek jest to, że ten dar natury wzmacnia odporność, chroni przed różnymi infekcjami. Wykazuje bowiem działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Co więcej, włączenie tych owoców do swojej diety opóźnia procesy starzenia się organizmu. Mirabelki wykazują też działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zawarte w nich substancje mogą poprawiać pamięć i koncentrację. Godną uwagi informacją dotyczącą tych owoców jest fakt, że śliwki te obniżają poziom glukozy we krwi. Korzystają z tego często diabetycy lub osoby, u których ryzyko zachorowania na cukrzycę jest wysokie.
Cenną właściwością mirabelek jest to, że przeciwdziałają depresji. Pozytywnie bowiem działają na układ nerwowy. Warto zajadać się tymi śliwkami również dlatego, że owoce te pozytywnie wpływają na pracę serca i układ krwionośny. Miłośniczki pięknego wyglądu ucieszyć powinien fakt, że regularna konsumpcja tych śliwek redukuje zmarszczki, ujędrnia i odmładza skórę oraz poprawia jej elastyczność. Godną uwagi informacją dotyczącą tych owoców jest fakt, że mirabelki mogą obniżać cholesterol oraz że przeciwdziałają wypadaniu włosów.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com