Rodzajów papryk jest dużo, jednak w sklepie najczęściej występuje odmiana Bell. Jest słodka, duża i soczysta. Należy wybierać twarde, dobrze wybarwione sztuki o nienaruszonej, błyszczącej skórce. Jeśli papryka ma nawet małe miękkie miejsca, może to świadczyć o tym, że się psuje. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu o temperaturze ok. 10 stopni C. Papryka najwartościowsza jest wtedy, gdy je się ją na surowo. Jednak znakomita jest również pieczona. Można jej użyć jako nadzienia wege do lasagne z papryką zamiast mięsa.
Wartości papryki zależą od jej barwy:
Czerwona - to prawdziwa beta-karotenowa bomba. Zaleca się ją tym, którzy dużo pracują przy komputerze, bo chroni oczy.
Zielona - ma najmniej kalorii, bo tylko 15 kcal w 100 g i jest wskazana podczas odchudzania. To źródło kwasu foliowego.
Żółta i pomarańczowa - zawiera luteinę, która chroni wzrok oraz magnez kojący nerwy.
Dlaczego warto jeść paprykę?
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com