Wszystko, co trzeba wiedzieć o papryce

Papryka - co trzeba o niej wiedzieć?
Papryka to idealne warzywo na zimę. Zawiera mnóstwo witaminy C i innych szalenie ważnych minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego wyśmienicie smakuje w każdym kolorze.

Rodzajów papryk jest dużo, jednak w sklepie najczęściej występuje odmiana Bell. Jest słodka, duża i soczysta. Należy wybierać twarde, dobrze wybarwione sztuki o nienaruszonej, błyszczącej skórce. Jeśli papryka ma nawet małe miękkie miejsca, może to świadczyć o tym, że się psuje. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu o temperaturze ok. 10 stopni C. Papryka najwartościowsza jest wtedy, gdy je się ją na surowo. Jednak znakomita jest również pieczona. Można jej użyć jako nadzienia wege do lasagne z papryką zamiast mięsa.

Wartości papryki zależą od jej barwy:
Czerwona - to prawdziwa beta-karotenowa bomba. Zaleca się ją tym, którzy dużo pracują przy komputerze, bo chroni oczy.
Zielona - ma najmniej kalorii, bo tylko 15 kcal w 100 g i jest wskazana podczas odchudzania. To źródło kwasu foliowego.
Żółta i pomarańczowa - zawiera luteinę, która chroni wzrok oraz magnez kojący nerwy.

Dlaczego warto jeść paprykę?

  1. Przedłuża młodość - czerwona papryka zawiera sporo likopenu, czyli przeciwutleniacza, który nie pozwala niszczyć skóry wolnym rodnikom.
  2. Zapobiega miażdżycy - dzięki zawartości witamin A, C i E dba o dobrą kondycję naczyń krwionośnych. Nie osadza się w nich cholesterol.
  3. Dba o odporność - to idealne źródło witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat