Sól w nadmiernych ilościach jest główną przyczyną nadciśnienia tętniczego. Natomiast nieleczone nadciśnienie wiąże się z ryzykiem występowania wielu groźnych chorób, między innymi zawału serca, udaru mózgu czy chorób nerek. Dlatego też warto zminimalizować użycie soli, bo jak się okazuje – zdrowa sól nie istnieje.
Każda sól w nadmiarze szkodzi tak samo. Chociaż producenci chcą nam wmówić inaczej, bezpieczna sól po prostu nie istnieje. Na sklepowych półkach widnieją najczęściej takie rodzaje:
Wielu z nas w czasie gotowania używa soli w ogromnych ilościach. Sypiemy ją do potraw bez opamiętania. Producenci żywności również solą wszystko na potęgę. Nie ma żadnych norm określających, ile maksymalnie soli może znaleźć się np. w płatkach śniadaniowych, puszkach z warzywami czy kaszkach dla dzieci. Sól dodawana jest wszędzie, a więc słone są nie tylko krakersy i chrupki, ale także batony, ciastka, czekolady, jogurty i lody.
Czym można zastąpić sól?
Warto solić mniej i sprawdzać zawartość sodu w produktach spożywczych. Do tego jeść jak najwięcej produktów świeżych, nieprzetworzonych. Zrezygnować z solenia pomidorów, ogórków, sałat i deserów. Sól można zastąpić aromatycznymi ziołami, przyprawami czy czosnkiem.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com