„Z miłości do lokalności” – recenzja

Recenzja książki „Z miłości do lokalności”.
Kulinarna lokalność XXI wieku.

Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny. Prowadzi program pt. „Jakubiak w sezonie” w telewizji Kuchnia+. Gotowanie to jego prawdziwa pasja, do której podchodzi z pełnym entuzjazmem, odważną otwartością na innowacje, ale jednocześnie szanuje również tradycje. Dowodem na to jest wydana właśnie książka „Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie”. Publikacja ta została podzielona na pięć części, a każda z nich dotyczy innego rodzaju dań. Odnajdziemy tu osobny rozdział poświęcony zupom, daniom głównym, ale również wegetariańskim czy szybkim przekąskom. Każda część została poprzedzona krótkimi felietonami w których autor przedstawia ciekawe anegdoty z życia swojego, ale również osób, które dzięki przywiązaniu do lokalnych tradycji kulinarnych, stworzyły wielopokoleniowe firmy.

Tomasz Jakubiak przemierzył Polskę wzdłuż i wszerz, by poznać to, co lokalne, ale i naturalne, a przez co tak bardzo wyjątkowe w smaku. Każdy z nas wie, że w różnych regionach naszego kraju królują inne potrawy, ale jednak niewielu potrafi odtworzyć tego typu dania we własnej kuchni. Autor oddaje w nasze ręce 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych, polskich produktów, by stało się to możliwe. Każde z nich opatrzone jest zdjęciem, co jeszcze bardziej zachęca do wykorzystania receptur. Tomasz Jakubiak jest nie tylko mistrzem w kulinarnym kunszcie, ale również estetą, dzięki czemu każde przygotowane przez niego danie wygląda naprawdę imponująco.

Książka „Z miłości do lokalności” jest szczególną publikacją, bowiem łączy tradycję z nowoczesnością. Pokazuje, że dawne receptury można nieco zmodyfikować, a przez to nadać potrawom zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. Jestem przekonana, że miłośnicy dobrej kuchni znajdą w tej książce coś dla siebie. Imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki, stek ze strusia w sosie winnym, mini pierożki z serem podlaskim – brzmi intrygująco, prawda? Przekonajcie się sami, że przepisy te wcale nie są tak bardzo skomplikowane, jak może się wydawać. Dzięki tej książce uda Wam się zaskoczyć najbliższych poprzez przygotowanie zupełnie innego niż zawsze obiadu. Zaproście znajomych i pochwalcie się kulinarnymi umiejętnościami, które nabędziecie dzięki tej publikacji. Podpowiem również, że książka ta będzie idealnym prezentem dla każdego, kto chociaż odrobinę interesuje się kuchnią i lubi gotować.

Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Tomasz Jakubiak, Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie, Edipresse, Warszawa, 2017 r.

Polecane galerie zdjęć


Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat