Po całej nocy potrzebuje dawki składników odżywczych, abyśmy posiadali energie do działania na resztę dnia. Dowiedz się jakie jeszcze zalety przynosi jedzenie śniadań i jak się do nich przekonać.
Każdy z nas doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że śniadanie powinniśmy jeść każdego ranka. Niestety, nie zawsze się to udaje. Przyczynami tego bywają zazwyczaj poranny pośpiech do pracy lub szkoły oraz brak łaknienia porankiem. Przez to zupełnie rezygnujemy z pożywnego posiłku, zaniedbując tym samym organizm.
Zalety jedzenia śniadań
Jedną z najważniejszych zalet śniadania jest to, że dodaje nam energii na cały dzień. Podczas snu, poziom glukozy w organizmie znacznie spada, więc naszym zadaniem jest wyrównanie go. Gdy to zrobimy nie tylko poprawiamy naszą witalność, ale unikamy również wahań insuliny, które skutkują cukrzycą. Jedzeniem pełnowartościowego śniadania nie tylko pobudzamy nasz organizm do pracy, ale również poprawiamy naszą koncentracje i pamięć. Jest to niezwykle istotne podczas prac umysłowych i nauki.
Niewiele ludzi jest świadomych również tego, że śniadaniem możemy poprawić naszą odporność, np. poprzez spożywanie zdrowych produktów oraz napojów z dodatkiem imbiru, miodu czy soku z bzu. Odpowiednie odżywienie organizmu sprawi, że zbudujemy naturalną barierę odpierającą ataki wirusów oraz bakterii.
Jak wyrobić sobie nawyk śniadania
Przestawienie się na jedzenie śniadań każdego poranka, może być ciężkie, szczególnie jeżeli zaraz po przebudzeniu mamy zaciśnięty żołądek. Jednak z łatwością możemy pozbyć się tego uczucia, a z czasem wyrobić sobie nawyk jedzenia przed wyjściem z domu. Zacznijmy od niewielkich porcji tj. serek wiejski, jogurt z owocami czy kanapka. Stopniowo zwiększajmy ilość i bawmy się składnikami. Jeżeli jednak nasze omijanie śniadań wynika z tego, że nie mamy czasu na jego przygotowanie, warto poszukać gotowych rozwiązań, dzięki którym ułatwimy sobie poranki. Dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie posiłku wieczorem, tym sposobem nie będziemy musieli tracić czasu na gotowanie rano, a z początkiem dnia dostarczymy organizmu odpowiednią ilość wartości odżywczych.
Co jeść na śniadanie?
Śniadanie powinno dostarczyć nawet do 30% całodziennej wartości kalorycznej. Warto więc wybierać produkty, których połączenie będzie sprawiało, że rozpoczniemy dzień od dobrze zbilansowanego jedzenia, jednocześnie którego przygotowanie nie będzie zabierało zbyt wiele porannego czasu. Świetną opcją są płatki owsiane. Połączone z przeróżnymi dodatkami i zalane mlekiem bądź jogurtem naturalnym, stanowią jedną ze zdrowszych propozycji na śniadanie. W misce z owsianką kryje się wiele witamin, dzięki którym dzień rozpoczniesz pełen witalności.
Jakie płatki wybrać?
Gdy już zdecydujemy się na wprowadzenie do swojej diety owsianki, wybierzmy płatki ze skompletowanym zestawem pełnowartościowych dodatków. Jednych z takich propozycji jest BeeCrunchy od DuoLife. Jeżeli zależy Ci na rozpoczęciu swojego dnia od kompleksowej dawki witamin i minerałów, BeeCrunchy będzie doskonałym rozwiązaniem. Jest to ręcznie robiona mieszanka naturalnych płatków owsianych z dodatkiem licznych owoców, ziaren oraz warzyw. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zmniejsza uczucie głodu, a także usuwa z organizmu szkodliwe substancje, pobudzając tym samym nasz układ trawienny. Nie zawiera również zbędnego cukru, co wpiera nas w walce o zdrowy wygląd sylwetki. Jednak największym pozytywem BeeCrunchy jest duża zawartość superfoods, czyli składników które szczycą się bogactwem witamin. W składzie znajdziemy, jagody goji- będące źródłem przeciwutleniaczy, pestki dyni, słonecznika czy orzechy włoskie, które wpływają na naszą pamięć, a także obniżenie cholesterolu. W mieszance odnajdziemy również marchew, śliwkę, a także rodzynki. To zestawienie, sprawi, że śniadanie będzie przyjemną częścią dnia, a do tego przepełnioną witaminami!
Wprowadź więc w swoją rutynę zdrowy nawyk i stwórz z tego przyjemny poranny rytuał, dzięki któremu wzmocnisz swój organizm, i z dobrym samopoczuciem przystąpisz do działania. Komu więc śniadanie?
Fot. DuoLife
Informacja prasowa