Wegetarianizm, a nawet i weganizm, cieszą się rosnącą popularnością. Coraz więcej osób świadomie eliminuje mięso ze swojej diety. Jednak trzeba zrobić to z głową, żeby nie zdewastować swojego organizmu. W swoim jadłospisie musimy zrekompensować brak mięsa. Roślinne zamienniki mięsa w diecie to ogromna korzyść nie tylko dla zdrowia, ale także dla środowiska.
Z czym to się je? Konsystencją przypominają kotlety wieprzowe. Wystarczy je podgotować w bulionie, obtoczyć w panierce, podsmażyć i zjeść z ulubionymi warzywami. Można je też dodawać do zup.
Co zawierają? Przede wszystkim odtłuszczoną mąkę sojową i skrobię ziemniaczaną.
Warto wiedzieć: Unikaj produktów z glutaminianem sodu, ekstraktem z drożdży i białkami jaja w proszku.
Z czym to się je? Można go marynować, piec, grillować, a nawet jeść na surowo. Ale można też mrozić. Podaje się go z ziemniakami i surówką. Brzmi egzotycznie, ale ma orzechowo-grzybowy smak.
Co zawiera? Ziarna strączków, najczęściej soi, poddane fermentacji.
Warto wiedzieć: Do wyboru jest produkt naturalny, wędzony lub smażony. Ma więcej białka niż tofu i inne wegańskie zamienniki mięsa.
Z czym to się je? Kawałek świeżego seitanu wystarczy przyprawić, podsmażyć lub podpiec. Nadaje się na gulasz, kotlety, steki, nuggetsy lub do kanapek. Smakuje z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem i warzywami. Należy uważać, by go nie rozgotować.
Co zawiera? Mąkę pszenną pozbawioną skrobi oraz wodę i przyprawy.
Warto wiedzieć: Można go kupić w formie sproszkowanej lub jako gotowy produkt (w plastrach lub kostce). Ma gluten - czyli białko - ale mało składników odżywczych.
Z czym to się je? Można dodać do koktajli, domowych batoników, naleśników, omletów i ciast, a także smarować kanapki.
Co zawiera? Orzechy nerkowca.
Warto wiedzieć: Sięgaj po produkty, które nie zawierają oleju palmowego, soli, cukru i emulgatorów.
Z czym to się je? Ma delikatny, mało wyczuwalny smak - warto je łączyć z bazylią, czosnkiem, oregano, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny czy chilli. Można je mrozić.
Co zawiera? Wodę, nasiona soi, sól.
Warto wiedzieć: Do wyboru jest tofu naturalne, wędzone, marynowane, z dodatkiem ziół, silken tofu łatwiej się rozpada, ale nie nadaje się do smażenia.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com