Zdrowe zamienniki mięsa

Te zamienniki mięsa są zdrowe.
Coraz więcej osób ogranicza spożywanie mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. Jeśli i ty myślisz o tym, musisz wiedzieć, jak mądrze je zastąpić.

Wegetarianizm, a nawet i weganizm, cieszą się rosnącą popularnością. Coraz więcej osób świadomie eliminuje mięso ze swojej diety. Jednak trzeba zrobić to z głową, żeby nie zdewastować swojego organizmu. W swoim jadłospisie musimy zrekompensować brak mięsa. Roślinne zamienniki mięsa w diecie to ogromna korzyść nie tylko dla zdrowia, ale także dla środowiska.

Od czego zacząć?

Kotlety sojowe - prawie jak schabowy

Z czym to się je? Konsystencją przypominają kotlety wieprzowe. Wystarczy je podgotować w bulionie, obtoczyć w panierce, podsmażyć i zjeść z ulubionymi warzywami. Można je też dodawać do zup.
Co zawierają? Przede wszystkim odtłuszczoną mąkę sojową i skrobię ziemniaczaną.
Warto wiedzieć: Unikaj produktów z glutaminianem sodu, ekstraktem z drożdży i białkami jaja w proszku.

Tempeh - na ciepło i na zimno

Z czym to się je? Można go marynować, piec, grillować, a nawet jeść na surowo. Ale można też mrozić. Podaje się go z ziemniakami i surówką. Brzmi egzotycznie, ale ma orzechowo-grzybowy smak.
Co zawiera? Ziarna strączków, najczęściej soi, poddane fermentacji.
Warto wiedzieć: Do wyboru jest produkt naturalny, wędzony lub smażony. Ma więcej białka niż tofu i inne wegańskie zamienniki mięsa.

Seitan - chińskie "mięso"

Z czym to się je? Kawałek świeżego seitanu wystarczy przyprawić, podsmażyć lub podpiec. Nadaje się na gulasz, kotlety, steki, nuggetsy lub do kanapek. Smakuje z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem i warzywami. Należy uważać, by go nie rozgotować.
Co zawiera? Mąkę pszenną pozbawioną skrobi oraz wodę i przyprawy.
Warto wiedzieć: Można go kupić w formie sproszkowanej lub jako gotowy produkt (w plastrach lub kostce). Ma gluten - czyli białko - ale mało składników odżywczych.

Osełka z nerkowca - jako zmiennik masła

Z czym to się je? Można dodać do koktajli, domowych batoników, naleśników, omletów i ciast, a także smarować kanapki.
Co zawiera? Orzechy nerkowca.
Warto wiedzieć: Sięgaj po produkty, które nie zawierają oleju palmowego, soli, cukru i emulgatorów.

Tofu - do zadań specjalnych

Z czym to się je? Ma delikatny, mało wyczuwalny smak - warto je łączyć z bazylią, czosnkiem, oregano, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny czy chilli. Można je mrozić.
Co zawiera? Wodę, nasiona soi, sól.
Warto wiedzieć: Do wyboru jest tofu naturalne, wędzone, marynowane, z dodatkiem ziół, silken tofu łatwiej się rozpada, ale nie nadaje się do smażenia.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat